maandag, 7. december 2015 - 8:32 Update: 07-12-2015 11:16

'Uitgeverijen dreigen met hoge boete of celstraf bij verkoop tweedehands e-books'

'Uitgeverijen willen verbod op verkoop tweedehands e-books'
Foto: Archief EHF
Hilversum

Uitgeverijen doen er alles aan om de verkoop van tweedehands e-books te voorkomen.

Mensen die via Marktplaats gelezen e-books willen doorverkopen krijgen namens de uitgevers automatisch een mail van de Stichting Brein waarin gedreigd wordt met een boete van duizenden euro's of zelfs gevangenisstraf. Dit schrijft de NOS maandag.

Een opvallende stap, zo schrijft de omroep. De rechtbank van Amsterdam bepaalde vorig jaar namelijk nog dat de verkoop van tweedehands e-books is toegestaan. Maar het Nederlandse Uitgeververbond (NUV) is bang dat als de handel in  tweedehandsboeken op gang komt er veel minder nieuwe boeken worden verkocht. Martijn David van het NUV tegen de omroep: 'Bij fysieke boeken ben je het kwijt als je het verkoopt. In de digitale wereld bestaat dat niet en verdubbel je het alleen maar.'

Mensen die een e-book aanbieden, krijgen nu dus een mail waarin wordt gesteld dat het boek wordt verkocht zonder toestemming van rechthebbenden en dat men zes maanden gevangenisstraf kan krijgen of een boete van 19.500 euro. Daarnaast loopt er een rechtszaak tegen Tom Kabinet. Mensen kunnen op deze site hun e-books vekopen en voor slecht twee euro gebruikte e-books kopen. De zaak komt volgende week voor de rechter.

Categorie:
Provincie: