woensdag, 9. december 2015 - 12:57 Update: 09-12-2015 13:05

Jongeren meest gebaat bij snel gesprek met werkcoach UWV

Jongeren meest gebaat bij snel gesprek met werkcoach UWV
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Jongeren en werkzoekenden die moeilijk aan het werk komen door persoonlijke belemmeringen hebben het meest baat bij een persoonlijk gesprek met een werkcoach van UWV. Het is voor deze groepen van belang om zo snel mogelijk na instroom in de WW met gesprekken te starten.

Dit blijkt uit een vervolgonderzoek van economisch onderzoeksbureau SEO over de re-integratie van mensen met een WW-uitkering. De uitkomsten van het onderzoek worden door UWV gebruikt om het beschikbare budget voor re-integratie zo effectief mogelijk in te zetten.

Uit het onderzoek komt naar voren dat het moment van ondersteuning verschil kan uitmaken. Kortdurende trainingen en persoonlijke begeleiding kunnen op ieder moment effectief ingezet worden. Workshops en competentietesten zijn vanaf de vierde maand WW effectief. Voor de individuele re-integratieovereenkomst (IRO) en scholing wordt de effectiviteit pas zichtbaar vanaf de zevende maand WW.

Meer geld voor ondersteuning

Het onderzoek onderstreept dat verschillende doelgroepen om verschillende ondersteuning vragen wil de kans op werk vergroot worden. Voor middelbaar en hoger opgeleide 55-plussers heeft de IRO het grootste effect op het vinden van werk. Lager opgeleide ouderen hebben meer baat bij het laten schrijven van een sollicitatiebrief en begeleiding bij het zoeken naar een baan.

Gijsbert van Lomwel, hoofd Kenniscentrum UWV, over het onderzoek: “SEO toont aan dat het wel degelijk nut heeft om voor mensen met een WW-uitkering re-integratie in te zetten. Het is voor de effectiviteit wel van belang om de middelen gericht en op het juiste moment in te zetten. Dit onderzoek biedt handvatten om het beperkte budget zo effectief mogelijk in te zetten.”.

Kosteneffectief

Vorig jaar bleek al uit een eerder onderzoek van SEO dat de door UWV ingezette persoonlijke dienstverlening kosteneffectief is ingezet. Uit het onderzoek bleek dat de kosten van de dienstverlening werden terugverdiend met besparingen op de uitkeringslasten WW. Het SEO-onderzoek richt zich op dienstverlening die in de periode 2008 tot en met 2011 voor WW-klanten werd ingezet. Inmiddels is de dienstverlening aanzienlijk veranderd.

Categorie:
Tag(s):