vrijdag, 11. december 2015 - 10:26 Update: 11-12-2015 12:00

Failliete Imtech krijgt postume boete van 1 miljoen euro

AFM legt failliete Imtech postume boete op van 1 miljoen euro
Foto: Imtech
Amsterdam

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Imtech, dat op 13 augustus 2015 failliet is verklaard, alsnog een boete opgelegd van 1 miljoen euro. Dit heeft de AFM vrijdag bekendgemaakt.

'De AFM legt de boete op, omdat de begane overtreding dateert uit een periode waarin Imtech nog actief was', aldus de AFM. De AFM vindt een boete ook na faillissement gerechtvaardigd. Het faillissement laat onverlet dat de AFM optreedt tegen een dergelijke overtreding, waarbij het maatschappelijk vertrouwen in een beursgenoteerde onderneming als Imtech ernstig is geschaad.

Imtech krijgt de boete omdat het heeft nagelaten koersgevoelige informatie openbaar te maken over een contract dat was getekend voor de verdere realisatie van het avonturenpark Adventure World Warsaw (AWW). Hierdoor heeft Imtech niet voldaan aan haar verplichting tot het openbaar maken van koersgevoelige informatie. 

Koersgevoelige informatie kan bij publicatie invloed hebben op de koers van financiële instrumenten of van daarvan afgeleide financiële instrumenten. Een uitgevende instelling is verplicht deze informatie zo snel mogelijk (onverwijld) openbaar te maken, zodat alle beleggers op de hoogte zijn en op basis van dezelfde informatie beleggingsbeslissingen kunnen nemen. 

Boete kan niet meer worden geïnd

De AFM vindt een boete van €1.000.000,- voor deze overtreding passend. Bij het bepalen van de hoogte van de boete heeft de AFM rekening gehouden met de omvang van Imtech vóór faillissement. Omdat de boete in deze situatie niet meer kan worden geïnd, meent de AFM dat het niet meer relevant is of Imtech het bedrag daadwerkelijk kan betalen. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):