dinsdag, 15. december 2015 - 9:10 Update: 15-12-2015 9:51

Transportsector pleit voor inzet leger bij migrantenstroom Calais

Transportsector lijdt miljoenenverlies door migranten in Calais
Foto: Printscreen Youtube
Zoetermeer

De overlast van migranten in Calais verergert met de dag. Bedreigingen met honkbalknuppels, messen en zelfs traangas en pepperspray zijn aan de orde van de dag.

Chauffeurs krijgen psychisch een dreun en geven steeds vaker aan niet langer via Calais naar Engeland te willen vervoeren. Naast de psychische en lichamelijke gevolgen als gevolg van de situatie in Calais, hebben Nederlandse vervoerders ook grote economische schade. Na een onderzoek onder haar leden raamt Transport en Logistiek Nederland (TLN) de totale economische schade in 2015 op zo’n 150 miljoen euro. 

Transportsector de dupe van situatie

Vrachtautochauffeurs hadden de afgelopen maanden vooral te maken met migranten die zich op, onder of in de auto’s wilden verstoppen in een ultieme poging om Engeland te bereiken. In reactie daarop hebben EuroTunnel en de Franse en Britse overheden maatregelen genomen om de veiligheid en doorstroming te verbeteren. 

TLN wil inzet van leger in Calais en snellere incheck- en controleprocedures

De verslechterende situatie in Calais is voor TLN reden om donderdag 17 december wederom in Calais met de autoriteiten en andere betrokkenen in gesprek te gaan. TLN zal gaan pleiten voor aanvullende maatregelen die de openbare orde, veiligheid en doorstroming moeten waarborgen. TLN steunt de burgemeester van Calais in de oproep richting de Franse overheid om het leger in te zetten om het grondwettelijke recht op veiligheid te garanderen. Ook wil TLN een verbeterde incheck- en controleprocedure voor bedrijven die door de UK Border Force geaccrediteerd zijn. Deze accreditatie richt zich op het doorlopen van allerlei checks en procedures tegen indringers in vrachtauto’s.

Momenteel zijn er nog geen incentives voor bedrijven om zo’n accreditatie te halen. ‘Het zou goed zijn om deze bedrijven te belonen voor hun inspanningen met een ‘fast lane’ zoals je deze ook ziet bij het inchecken in een vliegtuig, aldus TLN-voorzitter Van Dijk. Diverse autoriteiten moeten hun controles hiervoor integreren. Daarover lopen al gesprekken. ‘Het zou mooi zijn als we daar donderdag weer een stap in kunnen zetten’.