donderdag, 24. december 2015 - 10:42

'Vertrouwen in pensioen- en zorgstelsel is weg'

Vertrouwen in pensioen- en zorgstelsel is weg
Den Haag

Het vertrouwen in ons pensioen- en zorgstelsel heeft ook bij senioren een flinke knauw opgelopen. Dat blijkt uit de kerstpeiling van ANBO, de belangenbehartiger voor senioren.

Ruim 70 procent van de ruim 1200 ondervraagde senioren adviseert jongeren om te sparen voor zorg. Ook zegt ruim veertig procent dat jongeren zelf pensioen moeten opbouwen en niet via de werkgever of het pensioenfonds. Directeur-bestuurder Liane den Haan: “De ondervraagden zijn zich bewust van het feit dat ze meer en meer zelf moeten regelen. Ze lijken hiermee jongeren te willen adviseren: ‘neem het heft in eigen hand’. Maar dat neemt niet weg dat solidariteit extreem belangrijk is, zeker in het zorg- en pensioenstelsel. En bovendien: collectief opgebouwd pensioen rendeert vele malen beter dan ‘eigen’ oplossingen.”

Koop een huis en spaar via de bank

ANBO heeft het panel telkens twee stellingen voorgelegd en gevraagd wat zij jongeren adviseren. Senioren vinden zekerheden belangrijk: 84 procent raadt de jeugd aan een huis te kopen en beleggen is niet populair in vergelijking met sparen bij de bank. Slechts 21 procent vindt beleggen beter dan sparen bij de bank.

Woningaanpassingen moeten de norm worden

Bijna 80 procent van de respondenten wil op zijn oude dag in zijn eigen huis blijven wonen met aanpassingen, slechts 20 procent wil verhuizen. Den Haan: “Op dat gebied moet nog veel gebeuren. Uit eerder onderzoek van ons blijkt namelijk dat gemeenten tegen senioren die een woningaanpassing vragen, vaak te horen krijgen ‘u kunt beter verhuizen!.’ Dus daar moet zowel de gemeente als minister Blok echt in actie komen, want je kan niet verlangen dat senioren langer zelfstandig thuis blijven wonen, maar ze vervolgens niet helpen dat mogelijk te maken.”

Categorie:
Provincie: