dinsdag, 26. januari 2016 - 8:12

CBS: 163 duizend nieuwe bedrijven opgericht in 2015

CBS: 163 duizend nieuwe bedrijven opgericht in 2015
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Bijna 163 duizend bedrijven openden in 2015 voor het eerst hun deuren, terwijl bijna 100 duizend bedrijven definitief de werkzaamheden staakten.

Het totale aantal bedrijven in Nederland steeg op jaarbasis met bijna 5 procent naar ruim anderhalf miljoen. De groei zit vooral bij kleine bedrijven: bij veruit de meeste bedrijven in Nederland (1,2 miljoen) werkt niet meer dan één persoon. Dat meldt CBS.

Het aantal bedrijven nam vorig jaar in elk kwartaal toe. Aan het begin van het derde kwartaal waren er voor het eerst meer dan anderhalf miljoen bedrijven in Nederland. Dit aantal nam in de laatste twee kwartalen met 30 duizend toe tot ongeveer 1,54 miljoen bedrijven op 1 januari van dit jaar. In de zakelijke dienstverlening is bijna een kwart van de bedrijven actief. Deze sector is daarmee qua bedrijvenaantal het grootst.

Vooral eenmansbedrijfjes

Aan het begin van dit jaar bestond bijna de gehele bedrijvenpopulatie uit het midden- en kleinbedrijf (MKB). Daarvan hebben ongeveer 1,2 miljoenbedrijven één werkzame persoon. Slechts zo’n 3 duizend bedrijven vallen onder het grootbedrijf, wat minder dan één procent is van de totale Nederlandse bedrijvenpopulatie.

Categorie:
Provincie: