woensdag, 27. januari 2016 - 8:57 Update: 27-01-2016 9:01

FNV: politiek loopt blauwtje door te snel afschaffen belastingenvelop

FNV: politiek loopt blauwtje door te snel afschaffen belastingenvelop
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De belastingservice van de FNV krijgt steeds vaker meldingen van mensen die grote moeite hebben om aangifte te doen. Met name laaggeletterden kunnen de digitale ontwikkelingen moeilijk bijbenen.

Ook zijn er nog altijd veel mensen, onder wie ouderen, die onvoldoende toegang hebben tot internet. In een brief aan de Tweede Kamer roept de FNV op om belastingaangifte voor mensen makkelijker te maken, onder meer door de toeslagenenvelop te laten bestaan.

Bij de belastingservice van de FNV zijn 4500 leden en medewerkers actief. Zij helpen jaarlijks zo’n 250.000 mensen met hun aangifte. De FNV belastingservice is daarmee de grootste belastingservice van Nederland. De FNV-belastingservice bestaat dit jaar 50 jaar.

Leo Hartveld uit het FNV-bestuur: ‘De politiek loopt een blauwtje door alles te snel te digitaliseren. Het te snelle afschaffen van de envelop zet mensen op achterstand. De politiek kan belastingen makkelijker maken voor mensen. Nu is het moment’. De FNV pleit voor de volgende stappen om de dienstverlening van de belastingdienst fatsoenlijk te houden:

• Behoud de toeslagenenvelop: FNV’ers die mensen helpen om aangifte doen, merken dat veel mensen die toeslagen ontvangen, hier slecht zicht op hebben. Dat komt vooral omdat mensen de informatie niet meer thuisgestuurd krijgen. De rode envelop was voor velen een trigger om iets te ondernemen; een email verdwijnt sneller in een groot geheel. Daardoor lopen mensen grote kans dat ze toeslagen mislopen of niet op tijd aanpassen. Dit kan tot grote problemen en boetes leiden.

• Overgangstermijn moet langer duren: Mensen moeten langer de mogelijkheid hebben om een papieren aangifteformulier aan te vragen.

• Onderzoek of er een andere inlogmethode mogelijk is dan DigiD: Dit is voor veel mensen een moeilijke procedure. Daarnaast moet de mogelijkheid blijven om papieren aangifteformulieren aan te vragen, omdat veel mensen niet met de digitale versie kunnen werken.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):