maandag, 8. februari 2016 - 8:05 Update: 08-02-2016 12:35

App voor vrouwen die een topfunctie willen

Website om vrouwen aan de top te krijgen
Foto: RVD
Den Haag

Minister Bussemaker lanceert maandag een website waarop de plekken staan die vrijkomen in de besturen van de 200 grootste bedrijven in Nederland.

De site heet navigerennaardetop.nl en is een nieuw hulpmiddel voor vrouwen die een topfunctie in het bedrijfsleven willen. Dit schrift de NOS maandag.

De site is niet alleen bedoeld als een hulpmiddel: er is op te zien door wie een bepaalde functie nu wordt vervuld. Volgens de minister is het vacaturebeleid in de top  van het bedrijfsleven niet transparant. Ze spreekt van een 'black box waar een old boys network de baantjes verdeelt'. Door de website wordt ook duidelijk hoeveel vrouwen er in een bedrijf aan de top werkzaam zijn. De VVD diende in 2015 nog een motie in om Bussemaker te laten stoppen met de website, die ze samen met VNC-NCW aan het opzetten was. De VVD vond dat de website marktverstorend werkt, omdat werving- en selectiebureaus hier ook al mee bezig zijn. Bussemaker ontkent dat. De website zou juist een aanvulling zijn op het werk van de selectiebureaus, zo schrijft het AD.

Bussemaker is kritisch over het lage aantal vrouwen op hoge posties en vindt dat Nederland achterloopt bij veel andere landen. Het kabinet streeft ernaar dat de top van het bedrijfsleven voor 30 procent uit vrouwen bestaat, maar tot nu toe ligt het percentage maar rond de 10. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):