donderdag, 11. februari 2016 - 16:44 Update: 11-02-2016 23:18

Nederlandse economie groeide in vierde kwartaal met 0,3 procent

CBS: Economie groeit 0,3 procent in vierde kwartaal
Foto: Archief EHF
Den Haag

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2015 met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder, meldt CBS. Dat is vooral te danken aan de investeringen en de uitvoer. Het groeicijfer is gebaseerd op een eerste berekening met de gegevens die nu beschikbaar zijn.

Dit is het zevende achtereenvolgende kwartaal met groei. Met het beschikbaar komen van het vierde kwartaal is ook het eerste groeicijfer voor het jaar 2015 bekend. De Nederlandse economie groeide vorig jaar met 1,9 procent. De beperking van de aardgasproductie drukte de groei in 2015 gemiddeld met ongeveer 0,4 procentpunt.

Economie groeit met 1,6 procent ten opzichte van het vierde kwartaal 2014

Volgens de eerste berekening was de Nederlandse economie in het vierde kwartaal 1,6 procent groter dan in het vierde kwartaal van 2014. Deze groei is vooral te danken aan meer investeringen en meer export. Net als in de twee voorgaande kwartalen drukte de beperking van de aardgasproductie de groei in het vierde kwartaal (met ongeveer 0,8 procentpunt).

Meer geïnvesteerd in personenauto’s en woningen

De investeringen in personenauto’s (leaseauto’s) zijn in het vierde kwartaal fors gegroeid. In welke mate de verandering in de bijtelling op zakelijke auto’s in 2016 invloed heeft gehad, kan niet met de CBS-cijfers worden vastgesteld. Om nog te profiteren van een lagere bijtelling hebben zakelijke rijders mogelijk de aanschaf van een personenauto naar voren gehaald.

Ook de investeringen in woningen zijn aanzienlijk gegroeid, maar wel minder sterk dan in de voorgaande kwartalen. Verder hebben bedrijven meer geïnvesteerd in machines en installaties, telecommunicatie en software. Positief gestemde industriële producenten hebben al sinds oktober 2014 de overhand.

Categorie:
Provincie: