dinsdag, 23. februari 2016 - 7:51 Update: 23-02-2016 9:54

Nederlander heeft gemiddeld € 35 op zak

Nederlander heeft gemiddeld € 35 op zak
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
’s-Hertogenbosch

Nederlanders hebben nog steeds contant geld op zak. Gemiddeld hebben ze € 35 in hun portemonnee. Mannen hebben meer contant geld bij zich dan vrouwen.

Wanneer Nederlanders met pin betalen checkt een kwart vaak van te voren of ze nog genoeg geld op hun rekening hebben. Dit blijkt uit marktonderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder 1.002 Nederlanders.

Contant geld nog steeds volop in gebruik

Negen op de tien Nederlanders hebben nog steeds munt- of briefgeld in hun portemonnee, gemiddeld € 35. Opvallend is dat mannen meer geld (€ 40) bij zich dragen dan vrouwen (€ 29). Na een contante betaling controleert 77% het wisselgeld tot op de euro nauwkeurig. Zes op de tien vijftigplussers controleren het wisselgeld zelfs tot op de cent. Bij jongeren van 18-34 jaar is dit slechts 44%. Bijna de helft van de Nederlanders gaat niet terug als ze er buiten achter komen dat ze € 10 te veel terug kregen.

App voor mobiel bankieren is populair

Bijna de helft (47%) maakt gebruik van een app voor mobiel bankieren. Jongeren van 18-34 jaar maken hier vaker gebruik van (60%) dan 50-plussers (37%). Een kwart (23%) checkt bij minimaal de helft van de pinbetalingen vooraf zijn saldo. Daarvan doen vier op de vijf dit meestal thuis. 15% checkt zijn saldo onderweg of zelfs pas in de winkel. Zij doen dat meestal thuis (82%). 15% checkt zijn saldo onderweg of zelfs pas in de winkel. Eén op de vijf Nederlanders staat weleens met een ontoereikend saldo aan de kassa.

Methodiek en verantwoording

Dit marktonderzoek is representatief voor de online populatie. De cijfers zijn tot stand gekomen door een grootschalig onderzoek onder het online consumentenpanel van Multiscope. In totaal hebben 1.002 leden het onderzoek volledig ingevuld. 
 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):