maandag, 29. februari 2016 - 12:26 Update: 29-02-2016 16:31

Geen groei in 2015 bij PostNL, omzet blijft gelijk aan 2014

'Omzet PostNL blijft stabiel'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

De jaaromzet van 2015 van post- en pakketbedrijf PostNL is met bijna 3,5 miljard euro gelijk aan die van 2014.

Winst pakketbezorging

De nettowinst kwam uit op 149 miljoen euro. Dat is minder dan in de voorafgaande jaren. De inkomsten uit de postbezorging daalden, maar door stijgende online verkopen behaalde PostNL winst uit de pakketbezorging.

In het laatste kwartaal van 2015 zag het postbedrijf zijn omzet licht stijgen, vooral door groeiende inkomsten uit pakketbezorging (+7 procent) en buitenlandse activiteiten (+6 procent). Verslaggever Merijn Doggen van RTL Z: 'De winst is zo omlaag gegaan omdat PostNL een enorme meevaller had in 2014, en die was er niet in 2015. Maar als je naar de cijfers kijkt zonder die meevallers, dan zie je dat het onderliggend resultaat juist is toegenomen met 21 procent.' Volgens PstNL ceo Herna Verhagen was 2015 dan ook een solide jaar.

Het aantal verzonden pakketten steeg met 9,6 procent. De markt voor postbezorging daalde met 11,2 procent. Om de krimp van de postmarkt op te vangen, is het bedrijf aan het bezuinigen. Eind vorig jaar liet PostNL al weten dat komende jaren nog meer besparingen worden doorgevoerd. Daarbij blijft de reorganisatie tot en met volgend jaar wel beperkt tot het eerder aangekondigde verlies van 2700 tot 3500 banen.

Over de nieuwe concurrent Collect en Deliver maakt Herna Verhagen zich geen zorgen. Tegen RTLZ laat zij weten: 'De pakkettenmarkt is een zeer sterk groeiende markt. Die markt kent al heel lang enorme concurrentie, en dat zal ook nog een tijd zo blijven. Nieuwe partijen zien nieuwe kansen in de markt. Ik geloof in onze eigen kracht: onze service en dienstverlening aan klanten. Ik ben benieuwd waar we ze gaan tegenkomen. Ik kijk ernaar uit.'

Categorie:
Tag(s):