zaterdag, 5. maart 2016 - 8:49 Update: 06-03-2016 18:40

Achterhaalde Europese A1-regeling leidt tot Roemenen voor 1 euro bruto per uur

Op Nederlandse scheepswerven werken honderden Roemenen voor 1 euro bruto per uur
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Tientallen Nederlandse scheepswerven zetten op grote schaal werknemers uit Roemenië in, die via de achterhaalde Europese A1-regeling veel goedkoper worden gemaakt dan collega’s van om de hoek.

Het loon van deze Roemeense lassers en schilders bestaat grotendeels uit netto vergoedingen waardoor de Nederlandse schatkist ernstig wordt benadeeld en Nederlandse scheepsbouwers hun baan verliezen omdat ze drie keer duurder zijn dan Roemeense collega’s.

FNV kwam de misstanden op het spoor bij een onderzoek naar de beloning van 120 Roemenen op de Groningse scheepswerf GS Yard in Waterhuizen. Het uitzendbureau dat de mensen naar Nederland haalt, Den Breejen Work, bemiddelt op een volstrekt malafide manier. De vakbond eist modernisering van de Europese A1-regeling, nabetaling én wil dat de Roemenen voortaan gewoon via de cao worden betaald. ‘Medewerkers worden via allerlei trucs tegen elkaar uitgespeeld.

'Laat de Nederlandse en Roemeense werkers op de scheepswerven gewoon collega’s zijn en geen concurrenten. Sommige van deze Roemenen werken al zeven, acht jaar op deze werf en hebben recht op een echte baan’, zegt Masja Zwart van team Naleving FNV. Terwijl er in de scheepsbouw flinke winsten worden gemaakt, zijn de 100 Roemeense lassers per maand een half miljoen goedkoper voor de werkgever dan wanneer ze via de Nederlandse cao zouden worden betaald. ‘De Roemenen zijn prima collega’s. Ze werken hard en goed. Maar de pest is: ze zijn meer dan de helft goedkoper dan ik’, zegt Mustafa die in 2015 zijn baan als lasbaas bij GS Yard in Waterhuizen verloor. ‘Ik ben aan de kant gezet omdat ik te duur was’, verklaart hij.

Vernietigend rapport Inspectie SZW

Medewerkers van team Naleving FNV houden al langer in de gaten of scheepswerven de cao naleven. Toen Roemeense werknemers van Den Breejen vertelden dat ze alleen een netto loonafspraak hebben en geen loonstrookjes krijgen, schakelde de FNV de Inspectie SZW in. Afgelopen maand bracht de Inspectie een rapport uit aan FNV over de arbeidsvoorwaarden van 100 Roemeense uitzendkrachten van Den Breejen die schepen bouwen voor GS Yard BV in Waterhuizen. Uit dit rapport blijkt dat de cao via vele trucs wordt omzeild. Behalve bij GS Yard zien medewerkers van FNV de Roemenen van Den Breejen ook werken op tal van andere scheepswerven door heel Nederland. Het extreem lage bruto uurloon van de Roemenen wordt flink opgeplust met een netto dagvergoeding. De mannen en vrouwen werken 56 uur per week. Daarmee zou een Nederlandse lasser 4300 euro verdienen, de Roemenen ontvangen er 2100 euro netto voor. Belastingen en sociale premies wordt voor de Roemenen nauwelijks afgedragen, dankzij de A1-regeling. Masja Zwart: ‘Dit is echt het putje in de Nederlandse scheepsbouw. Den Breejen heeft tal van BV’tjes opgezet die aan elkaar doorlenen waardoor de autoriteiten in Roemenië en Nederland geen zicht meer hebben op wat er nu eigenlijk gebeurt. Het uitzendbureau knijpt de werknemers uit en betaalt nauwelijks belastingen en premies.’

Premieshoppen met de Europese A1-regeling

De A1-regeling is met de beste bedoelingen opgezet om werknemers te beschermen, maar is verworden tot een verdienmodel op de Europese arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld: een Nederlands uitzendbureau besteedt een klus uit aan een buitenlands zusterbedrijf zodat het geen sociale premies in Nederland hoeft te betalen. De bedrijven zeggen dat er sprake is van een tijdelijke klus in Nederland en vragen via hun buitenlandse vestiging een zogenaamde A1-verklaring aan voor de ‘gedetacheerde werknemers’. Sociale premies worden betaald over het veel lagere minimumloon in bijvoorbeeld Roemenië of Polen. ‘Premieshoppen is populair’, legt Masja Zwart uit. ‘Logisch, want het scheelt enorm veel loonkosten. Ik schat dat er dankzij deze schijnconstructie over een kleine 100.000 banen in Nederland nauwelijks belasting en premie wordt betaald. Daarmee ondermijnen bedrijven ons sociale vangnet, niet alleen in Nederland maar in heel Europa.’

Ook opdrachtgevers zijn aansprakelijk

De FNV wil dat Den Breejen de cao naleeft en dat de Roemeense werknemers nabetaald krijgen. De bond heeft de schijnconstructie gemeld bij de autoriteiten, en zal ook de opdrachtgevers van Den Breejen op hun aansprakelijkheid wijzen. De Wet Aanpak Schijnconstructies, die sinds 1 juli 2015 van kracht is, maakt opdrachtgevers immers aansprakelijk voor onderbetaling bij onderaannemers.

Categorie: