maandag, 7. maart 2016 - 7:57 Update: 07-03-2016 10:47

FNV: 'Rutte moet verouderde Europese A1-regeling moderniseren'

FNV roept Rutte op Europees premieshoppen aan banden te leggen
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Werkgevers maken op grote schaal gebruik van de verouderde Europese A1-regeling, waardoor werkers van ver goedkoper worden gemaakt dan iemand van om de hoek. De FNV wil dat dit premieshoppen en belastingontwijken aan banden wordt gelegd.

FNV-voorzitter Ton Heerts: 'Als premier Rutte tijdens het Nederlands voorzitterschap van Europa écht iets wil betekenen voor de Europese economie, laat hem dan deze regeling moderniseren. Want dat er mensen in Nederland voor 1 euro bruto aan het werk zijn, moeten we niet willen.‘

Dit weekend bracht de FNV misstanden naar buiten over de scheepsbouw. Op tientallen scheepswerven worden Roemeense lassers enorm onderbetaald; zij verdienen bruto 1 euro per uur. Deze week krijgt Rutte de Roemeense premier Dacian Ciolos op bezoek. De FNV roept de regeringsleiders op om met oplossingen te komen, zodat Nederlandse en Roemeense werkers niet tegen elkaar worden uitgespeeld én zodat het enorme belasting- en premie-lek in beide landen wordt gerepareerd. Modernisering van de A1-regeling moet daarom ook ingebracht worden in het ‘mobiliteitspakket’ van de Europese Commissie dat op korte termijn verwacht wordt.

De Inspectie SZW heeft een onthullend rapport geschreven over de praktijken bij scheepsbouw-uitzendbureau Den Breejen. In totaal worden er in Nederland zo’n 100.000 werkers uit tal van Europese landen via de A1-regeling betaald. Vaak gaat deze truc gepaard met malafide praktijken zoals cao-ontduiking.

De A1-regeling is met de beste bedoelingen opgezet om werknemers te beschermen, maar is verworden tot een verdienmodel op de Europese arbeidsmarkt. De A1-regeling zorgt ervoor dat mensen in eigen land pensioen en andere verzekeringen opbouwen als zij een tijdje in het buitenland gaan werken. Doordat de regeling nu gebruikt wordt waar hij niet voor is bedoeld, worden werknemers tegen elkaar uitgespeeld. En doordat werkgevers nauwelijks premie en belasting betalen, staan de sociale stelsels van Nederland en andere landen onder druk.

Categorie:
Provincie: