dinsdag, 22. maart 2016 - 7:47 Update: 22-03-2016 9:10

'Meeste vertraging voor verkeer in Den Haag'

Den Haag voor derde jaar stad met de meeste filevertraging
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Den Haag was in 2015 voor het derde opeenvolgende jaar de stad met de meeste filevertraging van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse TomTom Traffic Index.

Een rit in Den Haag leverde in 2015 gemiddeld 23% vertraging op door verkeersopstoppingen, tot wel 43% en 48% in respectievelijk de ochtend- en avondspits. Dat betekent dat iemand die in Den Haag dagelijks in de spits van en naar werk reed, vorig jaar 105 uur in de file heeft gestaan. De filevertraging in de Hofstad nam vorig jaar met 1 procentpunt toe ten opzichte van 2014. Groningen neemt de tweede plaats in op de lijst, Amsterdam de derde. In geen enkele stad op de lijst werd afname van de vertraging gemeten. Grootste stijgers zijn Breda, Utrecht en Almere, waar de vertraging met 2 procentpunt toenam. De TomTom Traffic Index is ’s werelds meest accurate lijst van verkeersopstoppingen in stedelijke gebieden. TomTom meet namelijk als enige de daadwerkelijke reistijden van automobilisten op zowel snelwegen als secundaire wegen. De Traffic Index is gebaseerd op meer dan 14 biljoen datapunten, afkomstig uit 295 steden in 38 landen op zes continenten.

Wereldranglijst

De vertraging in Nederlandse steden valt ondanks de toename in het niet bij de rest van de wereld, waar de opstoppingen soms schrikbarende vormen aannemen. In de wereldwijde Traffic Index wordt de eerste plaats ingenomen door Mexico Stad, vorig jaar nog tweede, met een gemiddelde vertraging van 59%. In de ochtend- en avondspits nam dit zelfs toe tot 97% en 94%: een rit duurt daar dan bijna twee keer zo lang.
Volgens de cijfers van TomTom is de gemiddelde vertraging wereldwijd sinds 2008 met 13% toegenomen, maar zijn er grote verschillen tussen de continenten. Zo is in Noord-Amerika de vertraging toegenomen met 17%, terwijl deze in Europa toenam met slechts 2%. Met name de afname van vertraging in landen als Italië (-7%) en Spanje (-13%) dragen bij aan het lage Europese cijfer.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):