vrijdag, 25. maart 2016 - 10:48 Update: 25-03-2016 12:06

Huishoudens hadden meer te besteden in vierde kwartaal 2015

Beschikbaar inkomen van huishoudens stijgt
Foto: Archief EHF
Den Haag

Huishoudens hebben in het vierde kwartaal van 2015 meer te besteden dan een jaar eerder. Het beschikbaar inkomen van huishoudens steeg met 2,1 procent op jaarbasis. Dat is de sterkste stijging in het afgelopen jaar. Dat meldt CBS.

Het totale inkomen van zowel zelfstandigen als dat van werknemers steeg. Ook de ontwikkeling van de sociale premies droeg positief bij aan de groei.

Inkomensstijging breed gedragen

Het inkomen van zelfstandigen steeg met 3,5 procent ten opzichte van 2014. Werknemers gingen er op jaarbasis 1,2 procent op vooruit. Deze groei hangt samen met de groei van de werkgelegenheid. Er waren zowel meer werknemers als meer zelfstandigen actief. Met name het aantal uitzendbanen steeg, met 68 duizend.

Daarnaast gingen ook de lonen omhoog. De reële lonen stegen met 1,8 procent, wat ruim boven de arbeidsproductiviteitsontwikkeling ligt (0,9 procent).

Sociale premies lager

Belastingen en sociale premies verlagen het beschikbaar inkomen. Dat de sociale premies in het vierde kwartaal lager waren dan een jaar eerder had daarom een positieve invloed op de groei. Vooral de hoogte van de pensioenpremies nam af, voornamelijk door het afschaffen van de VUT-regeling en de lagere premiepercentages. Huishoudens hebben in het vierde kwartaal wel meer AOW-premies betaald dan een jaar eerder. Dit komt vooral doordat de grondslag hiervoor toenam: doordat er meer verdiend werd, betaalden huishoudens ook meer premies.

Categorie: