vrijdag, 1. april 2016 - 8:09

Meeste buitenlandse trucks in België uit Nederland

Meeste buitenlandse trucks in België uit Nederland
Foto: foto ter illustratie
Den Haag

Van alle Europese (niet-Belgische) vrachtauto’s rijden de Nederlandse het vaakst in België. In 2015 ging de helft van de 13 miljoen buitenlandse ritten door Nederlandse vrachtwagens over de Belgische wegen. Dit meldt CBS. Vanaf 1 april 2016 geldt op de Belgische wegen een kilometerheffing voor vrachtvoertuigen.

Nederlandse vrachtauto’s het vaakst op en neer naar België

Van alle Europese vrachtauto’s rijden Nederlandse vrachtauto’s het vaakst met goederen van en naar België. Zij doen dit zelfs vaker dan Belgische vrachtauto’s. Als ook het binnenlands vervoer wordt meegeteld, rijden Belgische vrachtwagens wel het vaakst over Belgische wegen. Van de buitenlandse vrachtwagens rijden ook Duitse, Franse en Poolse vaak van en naar België.

Alleen al vanuit Nederland werd in 2015 ruim 1,9 miljoen keer door Nederlandse vrachtauto’s naar België gereden. Meer dan de helft van deze ritten ging naar de provincies Antwerpen en Belgisch-Limburg. Het Antwerps havengebied werd met bijna 330 duizend ritten het meest aangedaan.

Hoe schoner hoe goedkoper

Nederlandse vrachtvoertuigen maakten bij vier van de vijf ritten in België gebruik van een voertuig uit de schoonste milieuklassen, Euro V of VI. De emissienorm van de vrachtauto bepaalt de hoogte van de kilometerheffing die de Belgen op 1 april invoeren.

Categorie: