dinsdag, 5. april 2016 - 9:54 Update: 05-04-2016 15:59

Veel rijke Nederlanders met angstzweet na Panama Papers schandaal

Veel rijke Nederlanders met geknepen billetjes op de bank in Panama Papers schandaal
Foto: Archief BON ter Illustratie
Amsterdam

Honderden rijke Nederlanders zitten sinds gisteren met geknepen billetjes op de bank in afwachting of ook zij genoemd gaan worden in het zogenoemde Panama Papers schandaal (belastingontwijking).

Inmiddels is een bekende Nederlandse naam gevallen. Het gaat om Clarence Seedorf die naar voren komt in het onderzoek van de kranten dagblad Trouw en het Financieele Dagblad. Belastingontwijking is niet strafbaar, ontduiking wel.

Het is niet bekend of de genoemde personen ook daadwerkelijk de wet hebben overtreden, maar er bestaat wel grote maatschappelijke discussie over het ontwijken van belasting, omdat dit gezien wordt als 'niet eerlijk'.

Oud-international Seedorf wil vooralsnog niet reageren, zo meldt Trouw. Seedorf zijn motorraceteam kwam in de picture om de doorverkoop van sponsorrechten via verschillende bedrijven. Ook andere bekende Nederlanders zoals leden van de ondernemersfamilie Van der Vorm komen op de lijst voor. Zij zouden volgens de kranten gebruik hebben gemaakt van offshoreconstructies. Het gaat om trusts op Bermuda, die bedrijven bezitten op de Britse Maagdeneilanden.

Lange lijst

Verder op de lijst: Oprichter van kledingbedrijf Mexx, Een Nederlandse ondernemer die in  illegale wapenhandel handelde met Zimbabwe. R., één van de grootste faillissementsfraudeurs van Nederland en ga zo maar door. Van grote multinationals tot kleine particulieren probeerde tot nu toe misbruik te maken om op een 'slimme' manier afgeschermd te zijn van Nederlandse belastingregels.

Onderzoek Belanstingsdienst

''De Belastingdienst gaat de voor Nederland relevante informatie onderzoeken. De Belastingdienst zal actief kijken of daar gegevens bij zitten die bruikbaar zijn voor de belastingheffing. Nederland maakt zich immers sterk voor de aanpak van belastingontduiking en fraude''.

Achtergrondinformatie UU.

Een groot internationaal onderzoek van honderden onderzoeksjournalisten legt het massaal ontduiken van de belasting door de rijken en machtigen der aarde bloot. Het onderzoek naar de gelekte documenten, de Panama Papers, betekent volgens sommigen een groter schandaal dan Wikileaks. Het blijkt dat elf (deels voormalige) staatshoofden, van Vladimir Poetin tot de IJslandse premier, belastingparadijzen gebruiken om geld weg te sluizen. De onthullingen zijn legio. Ook Nederland speelt een kwalijke rol bij het doorsluizen van geld. De bron van het lek is juridisch advieskantoor Mossack Fonseca, dat staat in Panama-Stad, vandaar de naam van het onderzoek. Ook tientallen sporters zijn klant bij deze belastingfirma, waaronder sterspeler van Barcelona Lionel Messi. Op de website van het onderzoek kun je de game ‘Stairway to tax heaven’ spelen, om beter te snappen hoe je als voetballer, politicus of ondernemer, geld verstopt.

Wist je dat niet alleen tropische oorden als Panama en Bermuda, maar ook Nederland een belastingparadijs is? In de reeks Money, money, money legt financieel historicus prof. dr. Oscar Gelderblom uit waarom. Hoe kan het dat de gewone burger veel belasting betaalt en grote bedrijven daar onderuit komen? Wat levert dit de overheid op en waarom laten we grote multinationals profiteren, terwijl kleinere bedrijven wel normale belastingtarieven betalen? Kijk ‘Belasting en bedrijven’ terug.

Categorie:
Provincie: