woensdag, 6. april 2016 - 20:13

'Nederland moet zich meer inspannen voor Rotterdam en Schiphol'

'Nederland moet zich meer inspannen voor Rotterdam en Schiphol'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Nederland moet volgens ondernemersorganisatie VNO-NCW grote inspanningen voeren om de positie van de mainports Rotterdam en Schiphol in de sterke mondiale economische competitie te versterken. VNO-NCW bood vandaag een visie op de toekomst van de mainports 'Nederland voor altijd hét knooppunt van de wereld' aan Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu aan. De ondernemingsorganisatie doet ook voorstellen om de toppositie van de mainports te bestendigen en uit te bouwen te midden van onder andere de razendsnelle ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

'Onze mainports zijn een rijk, maar geen rustig bezit,' zegt voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW. 'Andere landen kopiëren onze mainportstrategie om hun strategische belangen te versterken, terwijl Nederland zijn mainports te veel als melkkoe ziet. Maar die koe moet wel melk blijven geven. Er liggen bovendien geweldige kansen, bijvoorbeeld voor een goede aansluiting op India en op grotere delen van China. Ook verduurzaming biedt een grote kans. Bedrijven en overheden moeten de handen ineenslaan. Gelukkig komt het kabinet binnenkort met een visie op de luchtvaart, die een grote stimulans kan betekenen voor onze mainports.'

VNO-NCW vindt dat de verschillende overheden de lasten (dividendbelasting, securitykosten, inspectiekosten, lokale lasten) voor onze mainports in lijn moeten brengen met die van onze concurrenten. Ook moet er extra geld komen om de bereikbaarheid van de mainports sterk te verbeteren. De capaciteit van mainports is ook een punt van aandacht. Woningbouwplannen moeten niet decentraal maar nationaal worden geregeld: het gaat om een nationale zaak. In Rotterdam moet een grote transitie worden uitgevoerd naar een duurzaam industrieel complex. Schiphol moet ruim baan krijgen voor het 'hub' verkeer, om de intercontinentale verbindingen veilig te stellen, die sterk bepalend zijn voor het Nederlandse vestigingsklimaat.

 

Categorie:
Provincie: