woensdag, 13. april 2016 - 9:30 Update: 13-04-2016 13:26

'Brexit slecht voor Nederlandse export'

'Nederlandse export in zwaar weer bij brexit'
Foto: Archief FBF.nl
Londen

Als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zou gaan, zou dat volgens werkgeversorganisaties uit de EU-landen wederzijdse investeringen tussen Groot-Brittannië en vier grote EU-landen in gevaar brengen.

Er lopen investeringen ter waarde van 690 miljard euro over en weer tussen Groot-Brittannië en Frankrijk, Spanje, Duitsland en Nederland. Dit schrijft Het Financieele Dagblad (FD) woensdag.

Matthijs Schiffers, financieel journalist in Londen voor Het Financieele Dagblad, zegt hierover tegen BNR-radio: 'Nou houdt dat natuurlijk niet in een keer op mocht Groot-Brittannië de EU verlaten. Maar bepaalde investeringen zullen misschien niet gedaan worden. De handel zal dan toch een stukje moeilijker gaan worden. In ieder geval niet makkelijker.' Volgens Schiffers wordt het Verenigd Koninkrijk genoemd als tweede exportland van Nederland. Duitsland is het belangrijkste exportland voor Nederland. Verder ziet Nederland het Verenigd Koninkrijk als een bondgenoot in de Europese Unie. Ze trekken samen op en worden gezien als belangrijk tegenwicht tegen de Frans-Duitse overmacht, aldus de journalist.

Het FD meldt dat de werkgeversclub VNO-NCW en collega werkgeversorganisaties uit Duitsland, Frankrijk en Spanje woensdag op uitnodiging van hun Britse tegenhanger CBI op bezoek zijn bij premier David Cameron, om het Verenigd Koninkrijk te bewegen om op 23 juni in een referendum voor blijvend lidmaatschap van de EU te stemmen.

Categorie:
Tag(s):