maandag, 18. april 2016 - 8:54 Update: 18-04-2016 8:56

40 procent ouderen heeft moeite van pensioen rond te komen

40 procent ouderen heeft moeite van pensioen rond te komen
Den Haag

Bijna veertig procent van de onderzochte gepensioneerden geeft aan niet voldoende aan hun pensioeninkomen te hebben. Van die groep vindt nog eens bijna dertig procent dat zij niet verder kunnen bezuinigen op hun uitgaven; de rek is er uit. Dat blijkt uit een peiling van seniorenorganisatie ANBO onder negenduizend gepensioneerden.

“Dit zijn zeer zorgelijke cijfers”, zegt directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO. “De financiële rek is eruit bij met name de groep gepensioneerden met een middeninkomen en/of hoge zorgkosten. Al acht jaar op een rij staat de koopkracht onder druk, doordat de pensioenen niet geïndexeerd of zelfs gekort zijn. Daar bovenop hebben gepensioneerden te maken een stapeling van maatregelen waardoor hun koopkracht zwaar uit de pas loopt met die van werkenden. Het gaat dan om hoge eigen bijdragen voor zorg en het afschaffen van zorgvergoedingen. Het koopkrachtverlies van gepensioneerden moet stoppen.”

Tijd om het tij te keren 

ANBO vraagt dit jaar extra aandacht voor de koopkrachtpositie van senioren. Vandaag start een e-cardcampagne. Op onze website kunnen mensen kiezen uit drie kaarten die naar het kabinet worden gestuurd. Den Haan: “Wij roepen iedereen op om zijn stem te laten horen. Minister Asscher en staatssecretaris Klijnsma moeten het tij keren. Economisch herstel moet niet alleen voor werkenden gelden, maar ook voor gepensioneerden.”

Categorie:
Provincie: