donderdag, 12. mei 2016 - 18:25 Update: 12-05-2016 18:27

China toegetreden tot Nederlandse kiesgroep EBRD

China toegetreden tot Nederlandse kiesgroep EBRD
Foto: Min. van Financiën
Den Haag

China is definitief toegetreden tot de Nederlandse kiesgroep bij de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD). Dit meldt het ministerie van Financiën donderdag.

'Donderdag zetten minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en de vicepresident van de Chinese centrale bank Yi Gang tijdens de EBRD-jaarvergadering in Londen hun handtekeningen onder het Memorandum of Understanding', aldus het ministerie.

Dit memorandum legt de afspraken voor de samenwerking tussen Nederland en China vast. Met de toetreding heeft China zijn stemmen toegewezen aan de Nederlandse bewindvoerder van de kiesgroep. Sinds 1 mei dit jaar is dat oud-VVD-staatssecretaris Frans Weekers. Hij vertegenwoordigt ook Armenië, Macedonië en Mongolië.

Voor China past deelname aan de EBRD in het beleid om meer betrokken te zijn bij multilaterale organisaties, een beleid waarvan Nederland het belang onderstreept. De Tweede Kamer is eerder geïnformeerd over de Chinese toetreding.

Tijdens de tweedaagse jaarvergadering op 11 en 12 mei in Londen stond de rol van de 25-jarige EBRD in de toekomst centraal.

Categorie:
Provincie: