donderdag, 9. juni 2016 - 8:08 Update: 09-06-2016 10:54

Meer gezinnen verruilen stad voor randgemeente

Meer gezinnen verlaten de stad
Foto: Archief FBF
Den Haag

In 2014 en 2015 verlieten vooral meer jonge gezinnen de grote stad. Ze verhuisden vrijwel allemaal naar nabijgelegen gemeenten. Het aantal gezinnen met jonge kinderen in de vier grote steden nam desondanks toe, doordat er ook veel twintigers en dertigers wonen die een kind kregen. Dit meldt CBS.

In 2014 en 2015 verlieten meer gezinnen met jonge kinderen de vier grote steden dan in de vijf jaren daarvoor. Voornamelijk gezinnen met kinderen onder de vier jaar verruilden de stad voor een kleinere gemeente.

Een op de tien jonge gezinnen verlaat Amsterdam

Vooral Amsterdam ziet de laatste jaren meer jonge gezinnen vertrekken. Vorig jaar verhuisde ruim 10 procent van de Amsterdamse gezinnen met kinderen tot vier jaar naar een andere gemeente, in 2012 was dat nog geen 6 procent. Het vertrek van jonge gezinnen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Ook Rotterdam, Den Haag en Utrecht zagen in 2015 meer jonge gezinnen uit de stad vertrekken dan in de jaren ervoor, maar de toename is vooral in Rotterdam en Den Haag minder sterk dan in Amsterdam. Ook in de rest van Nederland verhuizen gezinnen de laatste jaren weer meer.

Stadsgezinnen strijken neer in een randgemeente

De meeste gezinnen met jonge kinderen die de grote stad verlaten, vestigen zich in een van de omliggende gemeenten. Zo ging 10 procent van de ruim 2 duizend Amsterdamse jonge gezinnen die in 2015 verhuisden naar Amstelveen, en 9 procent naar Haarlem. Ook Het Gooi, Zaanstad en de gemeente Haarlemmermeer zijn in trek. Ruim 4 procent ging in Almere wonen. Dat is aanzienlijk minder dan in voorgaande jaren. Eind jaren negentig vestigde nog bijna 20 procent van de vertrekkende Amsterdamse jonge gezinnen zich in Almere. 
Amsterdamse gezinnen met een hoger inkomen kiezen in het algemeen voor andere gemeenten dan gezinnen met een lager inkomen. Gezinnen met hogere inkomens gaan vaker in Amstelveen, Haarlem en gemeenten in het Gooi wonen, terwijl gezinnen met lagere inkomens vaker naar Zaanstad en Almere gaan.

Categorie:
Provincie: