vrijdag, 10. juni 2016 - 8:59 Update: 10-06-2016 9:00

Wetsvoorstel om rekeningen optijd betaald te krijgen

Wetsvoorstel om rekeningen optijd betaald te krijgen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Gewoon eerlijk en netjes op tijd je rekeningen betalen, het is de normaalste zaak van de wereld. Iedereen wil dat hij of zij op tijd zijn loon ontvangt voor gedane arbeid. Dat geldt ook voor bedrijven. Helaas maken teveel grote bedrijven misbruik van de betalingstermijnen en proberen ze het betalen zo lang mogelijk uit te stellen. Veel middelgrote en kleine bedrijven (MKB) komen daardoor in de problemen. Daarom dient Jacques Monasch van de PvdA vandaag samen met het CDA een initiatiefwet in die ervoor zorgt dat deze bedrijven op tijd hun rekeningen betaald krijgen.

Grote bedrijven hebben er voordeel bij om hun rekeningen later te betalen dan afgesproken. Op die manier zijn ze zelf langer kredietwaardig en kunnen ze makkelijk nieuwe financiering aantrekken. Het is volgens Monasch een vorm van hebzucht. Kleinere bedrijven durven vaak niet aan de bel te trekken. De procedures zijn vaak lang en geven niet altijd zekerheid op succes. Maar nog veel belangrijker is dat ondernemers bang zijn om hun klanten kwijt te raken door een klacht tegen hen in te dienen. Afgelopen jaar is er volgens de PvdA politicus op die manier zeven miljard euro verloren gegaan. 

In de initiatiefwet staat dat 60 dagen de absolute grens is voor een betaling. Latere betalingen worden simpelweg niet meer toegestaan. Mochten de grote bedrijven deze grens toch overschrijden dan krijgen ze een wettelijke rente aan hun broek. Want een kleine ondernemer heeft elke cent nodig om zijn personeel uit te kunnen betalen of om voor zichzelf nog een fatsoenlijke boterham op tafel te zetten. Er moet een einde komen aan het uitknijpen van deze kleine- en middelgrote aannemers, installateurs en tal van andere bedrijven. Met deze wet zorgen we ervoor dat zij eerlijk en netjes op tijd betaald krijgen.