zondag, 12. juni 2016 - 16:53 Update: 13-06-2016 11:10

Piloten easyJet leggen dinsdag werk neer vanwege te zware roosters en summiere doorbetaling bij ziekte'

Piloten easyJet leggen werk neer voor betere CAO
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Schiphol

Piloten van easyJet gaan dinsdag staken en leggen het werk voor een periode van acht uur neer. Dit heeft de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zondag bekendgemaakt.

'Ondanks verwoede pogingen om tot een acceptabele eerste cao te komen voor easyJet-vliegers opererend vanuit Amsterdam, is dat tot op heden niet gelukt.
Dientengevolge zien wij op dit moment dan ook geen andere mogelijkheid dan op dinsdag 14 juni 2016 van 06.00 tot 14.00 uur plaatselijke tijd te Amsterdam het werk neer te leggen om op deze manier easyJet ervan te overtuigen dat we onze eerlijke en redelijke eisen kracht bij zetten', aldus de verklaring van VNV.

'easyJet meester in tijdrekken'

easyJet heeft er volgens de VNV vrijwel geen moeite voor gedaan om tot een acceptabele cao te komen voor haar piloten. Partijen liggen nog erg ver uit elkaar en de VNV ziet een onwillige overlegpartner, die meester is in het tijdrekken. Voor de VNV is de maat vol.

'Hete zomer'

'Door de onwil van het easyJet management ziet de VNV zich helaas genoodzaakt naar het middel van actievoeren te moeten grijpen en gaan we een hete zomer tegemoet. Dit zal onrust en ongemak onder de gewaardeerde passagiers teweeg gaan brengen; de VNV legt echter alle verantwoordelijkheid daarvoor bij het easyJet management', aldus VNV-president Verhagen.

'Aan het summier doorbetalen bij ziekte, te zware roosters en een veel te marginale werkgeversbijdrage voor pensioen moet een einde komen. We vragen absoluut geen onredelijke zaken, maar easyJet wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten', vervolgt Verhagen.

Publieksvriendelijke acties en kortere of indien nodig langere werkonderbrekingen zullen de komende weken plaats gaan vinden. De VNV zal het reizende publiek zoveel mogelijk op voorhand informeren om het ongemak tot een minimum te beperken. 

Verhagen besluit: 'Tot er een cao is gesloten doen reizigers van easyJet er dan ook verstandig aan goed in de gaten te houden of er acties worden gehouden en zo nodig alternatieven te zoeken.'

Reactie easyJet

In een reactie op de staking van de piloten van easyJet reageert woordvoerster Karin De Haan van easyJet: 'easyJet is door leden van de VNV op de hoogte gesteld van geplande protestacties op Schiphol op dinsdag 14 juni tussen 06:00 – 14:00.'

'We betreuren deze onnodige acties van de vakbond, omdat we al aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt om tot een cao te komen. We hopen dat ze deze acties niet ondernemen, maar in plaats daarvan terug met ons om de tafel gaan zitten. Graag zetten wij de constructieve dialoog met hen voort.'

'We raden al onze passagiers, die op 14 juni van of naar Amsterdam vliegen, aan om de status van hun vlucht te controleren op de online Flight Tracker van easyJet voordat ze naar het vliegveld afreizen. We willen onze passagiers ervan verzekeren dat wij al het mogelijke doen om vertragingen en annuleringen als gevolg van de acties te beperken.'

 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):