woensdag, 22. juni 2016 - 8:57 Update: 22-06-2016 17:32

Twaalf procent minder volwassen verdachten van misdrijven

Grootste daling volwassen verdachten in ruim 10 jaar
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

De politie registreerde vorig jaar 107 volwassen verdachten van misdrijven op elke 10 duizend volwassen inwoners. Dit is 12 procent minder dan in 2014. Deze daling is de grootste in meer dan 10 jaar. Het aantal minderjarige verdachten per 10 duizend minderjarige inwoners daalde ook, maar minder dan in voorgaande jaren. Dit meldt CBS.

De politie registreerde het afgelopen jaar 178 van elke 10 000 minderjarigen als verdachte van één of meerdere misdrijven, en 107 van elke 10 000 volwassenen. Het was voor het eerst sinds 2007 dat het aandeel meerderjarige verdachten sterker daalde dan het aandeel minderjarige verdachten. In totaal registreerde de politie 174 duizend meerderjarigen en 22,5 duizend minderjarigen als verdachten.

Veel minder verdachten van vernieling

Bij de volwassenen daalde het aantal verdachten vooral bij vernielingen en verkeersmisdrijven. Bij de minderjarigen nam het aantal verdachten van vernielingen ook sterk af. Het aantal verdachten van verkeers-, drugs- en vuurwapenmisdrijven is juist (licht) toegenomen. 

Volwassen Hagenaars en jonge Amsterdammers vaakst verdachten

Bij de meerderjarigen zijn de inwoners van Den Haag het vaakst verdachten van een misdrijf, bij de minderjarigen die van Amsterdam. Ook in Rotterdam en Groningen vinden we relatief veel verdachte jongeren. Het aantal verdachten per inwoner is in sterk verstedelijkte gemeenten ruim twee keer zo hoog als in niet-stedelijke gemeenten.

Categorie: