maandag, 27. juni 2016 - 11:32

Jongeren roepen vakantiekrachten op misstanden te melden

Jongeren roepen vakantiekrachten op misstanden te melden
Foto: fbf
Den Haag

CNV Vakmensen en CNV Jongeren roepen jongeren op die worden onderbetaald of werkzaamheden doen die ze niet mogen doen dit te melden.

Aanleiding voor de oproep zijn ruim 200 mails en telefoontjes van de afgelopen weken van jongeren en bezorgde ouders over vakantiebanen. Vooral in de uitzendbranche, horeca, detailhandel en land- en tuinbouw lijkt het nogal eens mis te gaan. Jongeren krijgen te weinig betaald, werken te lang of te laat of doen risicovolle werkzaamheden. 

Jongeren weten vaak niet welk werk ze wel en niet mogen doen. Uit onderzoek van CNV Jongeren kwam naar voren dat 41,6% geen informatie krijgt over veilig en gezond werken. Alle informatie over minimumlonen en andere regels zijn te vinden op vakantiewerk.nl. 

Elke vakantiekracht die zich bij het CNV meldt krijgt advies over hoe hij of zij kan omgaan met situatie. Afhankelijk van de situatie en de wensen van de jongere kan CNV Vakmensen de werkgever aanspreken op misstanden. Ook worden missstanden gedeeld met de Inspectie SZW, die hier nader onderzoek naar kan doen.