woensdag, 29. juni 2016 - 12:41 Update: 29-06-2016 15:54

Consumptie biologische producten in Europa met zeven procent gegroeid

Steeds meer vraag naar biologische voeding
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Er komt steeds meer vraag naar biologische voeding

De consumptie van biologische producten in Europa is in de afgelopen vijf jaar met zeven procent gegroeid. In Nederland lag de gemiddelde groei in de afgelopen tien jaar op negen procent. In 2015 hebben de consumenten ongeveer 1,1 miljard euro uitgegeven aan biologische producten. Analisten van ABN Amro verwachten dat de uitgaven aan biologisch voedsel in Nederland de komende vijf jaar met gemiddeld zeven procent per zal blijven stijgen in de richting van de 1,5 miljard euro in 2020. de biologische markt bedraagt op het moment drie procent van ons totale budget aan voeding. De verwachting is dat dit aandeel komend jaar verder uitgroeit naar vijf procent. Dit melden verschillende media woensdag.

Maar om dit mogelijk te maken moet er wel genoeg biologisch voedsel worden geproduceerd. Landen in West-Europa blijven echter achter en ABN AMRO stelt dat ook Nederland nog een grote inhaalslag moet maken. Het aantal boeren ligt al jaren rond de 1600. Volgens ABN Amro is het zeer gewenst dat de Nederlandse overheid primaire producenten gaan aanmoedigen om over te stappen op biologisch. Daarnaast spelen verwerkings- en handelsbedrijven een belangrijke rol bij verdere groei.

Volgens de biologische brancheorganisatie Bionext is er zeker voor nog 400 biologische boeren plek in ons land. Nederlandse biologische boeren zouden ook veel kunnen exporteren, want volgens het ministerie van EZ groeit de behoefte aan biologische producten in zowel de EU als de Verenigde Staten fors. Biologische producten leveren meer geld op. Zo krijgt een boer voor een liter biologische melk enkele dubbeltjes meer dan voor een liter 'normale' melk.