dinsdag, 5. juli 2016 - 11:03

Banken betalen miljarden schadevergoeding in afwikkeling rentederivaten

Banken betalen miljarden schadevergoeding in afwikkeling rentederivaten
Foto: fbf archief
Den Haag

Banken betalen miljarden schadevergoeding aan gedupeerden, Rabobank en Deutsche Bank beraden zich nog.

Na maanden overleg tussen de door Minister Dijsselbloem benoemde Derivatencommissie, banken en vertegenwoordigers van gedupeerden is vandaag overeenstemming bereikt met 4 van de 6 de banken over de afhandeling van het derivatendossier. Alleen Rabobank en Deutsche Bank weigeren vooralsnog de regeling te onderschrijven, zo meldt Stichting Renteswapschadeclaim. De banken zullen daarbij miljarden aan schadevergoeding betalen aan gedupeerde ondernemers met een renteswap.

De regeling is niet van toepassing op grote vastgoedondernemingen, zeer grote bedrijven en ondernemingen die aantoonbaar de kennis over renteswaps in huis hadden.  

Mr Pieter Lijesen, voorzitter van de stichting Renteswapschadeclaim: ”De stichting heeft de Derivatencommissie uitgebreid voorzien van informatie, rekenmethoden, voorbeelden van excessen, juridische munitie en adviezen om te komen tot een schadeloosstelling van gedupeerden met een renteswap. De stichting heeft daarbij talloze keren aangezeten bij de commissie en heeft tot het laatste moment input gegeven voor de totstandkoming van het eindresultaat.

Dit heeft er toe geleid dat tenminste 90% van de bij de stichting aangesloten gedupeerden zeer ruim worden gecompenseerd. Het is bovendien voor het eerst in de geschiedenis dat banken in Nederland miljarden aan schadevergoeding zullen betalen. Dat de Rabobank vooralsnog weigert komt voort uit het feit dat ze de regeling niet kunnen betalen. Ze verkochten veel meer renteswaps dan ze hebben opgegeven. Het MKB moet daar nu voor bloeden. Indien de Rabobank niet als nog instemt, zou het strafbaar moeten zijn voor de Rabobank om ooit het woord klantbelang in de mond te nemen.”

Categorie:
Provincie: