woensdag, 6. juli 2016 - 14:45 Update: 06-07-2016 15:25

Steeds meer internetgebruikers slachtoffer van cybercrime

Steeds meer internetgebruikers slachtoffer van cybercrime
Foto: freeimages.com
Den Haag

Voor burgers en bedrijven is de dreiging van afpersvirussen, phising en andere vormen van cybercriminaliteit gericht op financieel gewin fors toegenomen.

Dat heeft het Centraal Planbureau (CPB)  bekendgemaakt. Volgens het CPB zou de overheid een leidende rol op zich moeten nemen om deze vormen van cybercriminaliteit tegen te gaan.

Het rapport over internetcriminaliteit is opgesteld door het CPB in samenwerking met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Een van de bevindingen in het rapport is dat de toename van internetcriminaliteit te wijten is aan het feit dat de inbreker op hetzelfde moment op verschillende plekken kan inbreken. Hierdoor is de pakkans laag en de opbrengst hoog. Om de internetveiligheid te vergroten zou het effectiever zijn om bedrijven de verantwoordelijkheid tot beveiliging te geven. Vaak weten consumenten niet hoe internetcriminelen van hun computers gebruikmaken. Uit CBS-gegevens blijkt dat jaarlijks zo'n 11 procent van de Nederlanders slachtoffer wordt van internetcriminaliteit. Het rapport werd woensdag aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff aangeboden.

Categorie: