dinsdag, 12. juli 2016 - 11:19 Update: 12-07-2016 11:20

FNV krijgt veel klachten over WW-lek

FNV krijgt veel klachten over WW-lek
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

De FNV heeft de afgelopen twee weken zo’n 350 meldingen binnengekregen van mensen die grote schade ondervinden door het WW-lek. Zij wáren al gedupeerd door een aanpassing in de berekening van het dagloonbesluit.

Eerder had minister Asscher gezegd dat er uiterlijk 1 januari een compensatieregeling zou komen, maar nu blijkt dat mensen nog drie maanden langer moeten wachten. De FNV eist een oplossing van de politiek.

FNV vicevoorzitter Gijs van Dijk: ‘Mensen die hiervan de dupe zijn, kunnen dat inkomensgat van bijna twee jaar onmogelijk overbruggen en komen in grote problemen. Dat horen wij van vele honderden leden van ons. Zij hebben al acties gevoerd, en zijn ook bereid dat te blijven doen. Bovendien krijgen 40.000 mensen helemaal geen compensatie, dan kan gewoon niet.'

Schade is enorm

In totaal ondervinden zo'n 140.000 mensen uit alle mogelijke beroepsgroepen schade door het WW-lek. In de praktijk treft het WW-lek bijna iedereen die anders dan vanuit een vast contract in de WW terecht komt. Dus uitzendkrachten en herintreedsters, maar ook mensen die ziek zijn geweest of eerder ook al een tijdje werkloos waren. Ook mensen die afhankelijk zijn van tijdelijk werk, zoals seizoenswerkers of mensen met creatieve beroepen zijn de klos. Veel mensen zijn door de flexverslaving van werkgevers aangewezen op zo’n constructie. De FNV vindt dat werk moet lonen, maar door de nieuwe regels is dit voor velen niet het geval.

De werkenden om wie het gaat lopen soms honderden euro’s per maand mis, omdat bij de berekening van hun WW ook de dagen worden meegeteld waarop ze niets verdiend hebben. Er zijn veel mensen die in plaats van een afspiegeling van hun laatst verdiende loon plots op of zelfs onder bijstandsniveau terecht zijn gekomen.

Oplossingen

De FNV dringt samen met de andere vakbonden aan op oplossingen. Eerder deze maand stuurden de bonden een brandbrief. Het is belangrijk dat iedereen die nu schade lijdt, alsnog gecompenseerd wordt. De vakbond vindt dat er een oplossing gezocht moet worden door bijvoorbeeld tijdelijk extra capaciteit bij het UWV aan te trekken.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):