woensdag, 13. juli 2016 - 9:45 Update: 13-07-2016 9:57

'Vakantie opnemen lastig door hoge werkdruk'

'Vakantie opnemen lastig door hoge werkdruk'
Foto: fbf
Amsterdam

Uit onderzoek van de FNV blijkt dat 51% van de werknemers het lastig vindt om vrije dagen op te nemen. ‘Op steeds meer plekken is de vakantie van de een het overwerk van de ander’ zegt Andrée Ruiters van de FNV. ‘Er moeten meer echte banen komen, zodat nieuwe werknemers de werkdruk van hun collega’s verlagen.’

Aan het onderzoek naar de gevolgen van hoge werkdruk deden in totaal 816 werknemers mee uit verschillende bedrijven en instellingen. Een grote meerderheid (62%) geeft aan niet over de eigen werktijden te kunnen beslissen.

Voor 46% zijn privéverplichtingen niet te combineren met werk. Een op de drie werknemers moet zelfs buiten werktijd beschikbaar zijn. Andrée Ruiters: “Ruim 14% had in 2014 last van burn-out klachten en dat wordt op deze manier alleen maar erger.”

Vakantie is van levensbelang

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen die niet op vakantie gaan vaker ziek zijn en zelfs eerder komen te overlijden. Andersom helpt vakantie een stress-buffer op te bouwen voor het werk. ‘Mensen moeten vakantie kunnen opnemen om bij te komen, maar dat lukt niet. We moeten voorkomen dat, zoals in Japan, mensen zich kapot werken’, zegt Andrée Ruiters. Vakantie is nodig om te herstellen van je werk, zowel lichamelijk als geestelijk, en dus van levensbelang. 

Categorie:
Provincie: