dinsdag, 26. juli 2016 - 9:01 Update: 26-07-2016 12:20

Prijs huurhuis vrije sector gestegen

Foto van huurwoning | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

De gemiddelde huurprijs van een woning in de vrije sector in Nederland is in het tweede kwartaal van 2016 met 6,2% gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal het jaar daarvoor. De huurprijzen stijgen hoofdzakelijk in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.

Buiten de Randstad ontwikkelen de huurprijzen zich veel gematigder, op enkele steden na. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde Huurmonitor van Pararius Huurwoningen, het grootste online platform voor huuraanbod in Nederland.

De gemiddelde huurprijs van alle gestoffeerde, gemeubileerde en kaal aangeboden huurwoningen in de vrije sector in Nederland steeg met 6,2% naar € 13,50 per vierkante meter per maand1. Jasper de Groot, algemeen directeur van Pararius: “De laatste twee jaren gaat de huurprijs in de Randstad veel harder omhoog dan in de rest van Nederland. In het bijzonder Noord-Holland maakte onder aanvoering van Amsterdam en omgeving, een enorme spurt. In deze regio is er voor de middeninkomens een groot direct tekort aan huurwoningen in de vrije sector. Dit zorgt voor een sterke toename van de huurprijs.”

Amsterdam spant de kroon

De huurprijzen in Amsterdam behoren tot de hoogste van Nederland. Nederland heeft de hoogste sociale woningvoorraad met 34%, maar Amsterdam spant de kroon. Uit het meest recente onderzoek van de gemeente Amsterdam (WiA 2015) blijkt dat maar liefst 57% van de Amsterdamse woningvoorraad uit sociale huurwoningen bestaat. Koopwoningen in Amsterdam zijn hierdoor dermate schaars dat men er veel meer voor betaalt dan elders in Nederland. Dit resulteert in hoge vrije sector huurprijzen omdat particulieren die hun koopwoning verhuren een hoge huur vragen om hun hypotheeklasten op te kunnen vangen.

Categorie:
Provincie: