maandag, 15. augustus 2016 - 9:39 Update: 15-08-2016 10:00

Bij nieuwe hypotheek geen boete meer voor versneld aflossen

Bij nieuwe hypotheek geen boete meer voor versneld aflossen
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Bij een nieuwe hypotheek mogen banken klanten niet langer straffen met een flinke boete als zij versneld hun hypotheek willen aflossen.

Banken mogen nu alleen nog maar een vergoeding vragen voor de directe kosten die ontstaan doordat een groot deel van de hypotheek vervroegd wordt afbetaald. Uit de nieuwe Europese regels die kortgeleden in alle stilte zijn ingevoerd, blijkt dat boetes verleden tijd zijn. Dit schrijft het AD maandag.

De meeste huizenbezitters hebben nu nog hypotheekcontracten waarbij ze flink worden beperkt in het aflossen van hun woningschuld. Meestal mag er jaarlijks maximaal 10 tot 20 procent van he orginele hypotheekbedrag boetevrij worden afgelost. Het CDA wil graag zien hoe de banken met deze nieuwe regels omspringen. Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) is tevreden over de nieuwe Europese regels, maar wil wel van het kabinet weten hoe de banken deze regels doorvoeren. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken is de huidige ruimte om kosteloos af te lossen voor de meeste mensen nu al voldoende.