donderdag, 18. augustus 2016 - 10:04 Update: 18-08-2016 10:05

CBS: Consument geeft meer uit aan duurzame goederen en diensten

CBS: Consument geeft meer uit aan duurzame goederen en diensten
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Consumenten hebben in juni 1,8 procent meer uitgegeven aan duurzame goederen. Vooral aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten besteedden ze meer dan een jaar eerder.

'Consumenten hebben daarentegen minder besteed aan voedings- en genotmiddelen en aan overige goederen zoals gas', meldt CBS donderdag op basis van voorlopige cijfers.

Volgens de CBS-Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in augustus ongeveer hetzelfde als in juni. In de radar van augustus is sprake van een toename van de koerswaarde van Nederlandse aandelen op jaarbasis tegenover een afname in de radar van juni. 

Vorige week meldde CBS dat de detailhandel in juni 1,7 procent meer heeft omgezet dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen was de omzet van de detailhandel echter hetzelfde als een jaar eerder.

Aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen gaven consumenten 1,7 procent meer uit. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit. 

Omstandigheden voor consumptie in augustus hetzelfde als in juni

CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de consumptie. Consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen. 

Ook was de toename van de werkzame beroepsbevolking op jaarbasis groter. Daarentegen waren consumenten negatiever over hun eigen financiële situatie in de komende 12 maanden.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):