dinsdag, 6. september 2016 - 13:56 Update: 06-09-2016 20:54

Akkoord over nieuwe cao grondpersoneel KLM

Vakbond FNV sluit akkoord met KLM over cao grondpersoneel
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Vakbond FNV Luchtvaart heeft een akkoord bereikt met luchtvaartmaatschappij KLM over een nieuwe cao.

Dit houdt in dat er geen stakingsacties van het grondpersoneel van KLM komen. De FNV was van plan om deze week nog actie te gaan voeren bij de bagageafhandeling of ander grondpersoneel, maar dat is nu van de baan. Volgens FNV ligt er nu een beter cao-bod op tafel. FNV tegen de NOS: 'KLM stopt met de race naar beneden. Er komt een einde aan het structureel bezuinigen op personeelskosten en het verlagen van de kwaliteit.'

Lonen 50,- euro per maand omhoog in 2018

Hoewel de FNV had gevraagd om een loonsverhoging van tenminste 75 euro per maand heeft de bond nu in het akkoord vast laten leggen dat de lonen vanaf 2018 met 50,- euro per maand omhoog gaan. FNV-bestuurder Jan van den Brink in de media :'Door deze afspraak gaan veel KLM'ers er meer dan 1 procent op vooruit. Sterker nog, in de laagste salarisschalen kan dat oplopen tot bijna 3 procent.'  Verder houdt iedereen tot 2023 zijn ouderendagen en krijgen 200 uitzendkrachten een vast dienstverband.

Acties

Sinds eind juli voerden FNV-leden bij het grondpersoneel acties uit boosheid over de bezuinigingen op de arbeidsvoorwaarden. Dat gebeurde eerst bij de vrachtvliegtuigen, maar toen de FNV de acties in augustus wilde uitbreiden naar de passagiersvluchten, ging KLM naar de rechter. De rechter verbood de acties omwille van de vakantiedrukte en ook vanwege de terreurdreiging. Van het Hof mocht FNV tot en met 5 september daarom geen actie voeren. De bond ging toen over tot het voeren van stipheidsacties. 

Categorie:
Provincie: