vrijdag, 9. september 2016 - 11:19 Update: 09-09-2016 11:33

Omzet luchtvaartsector 2e kwartaal gedaald

Omzet luchtvaartsector 2e kwartaal gedaald
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Na twee jaar van stijgende omzetten in de luchtvaartsector, is in het 2e kwartaal van dit jaar de omzet van Nederlandse luchtvaartbedrijven met ruim 1,5 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

'De omzet bij luchthavens en aanverwante dienstverleners steeg met iets meer dan een half procent, de laagste groei in vijfenhalf jaar', zo meldt CBS vrijdag in de kwartaalmonitor transport en logistiek.

Concurrentie lowbudgetmaatschappijen

De omzetdaling in het tweede kwartaal volgt op een reeks van omzetstijgingen in de afgelopen twee jaar. In 2015 steeg de omzet van de luchtvaartbranche nog met gemiddeld 2,5 procent. De Nederlandse maatschappijen hebben veel concurrentie van de lowbudgetmaatschappijen, waardoor de ticketprijzen onder druk stonden.

Mede door de lagere brandstofkosten konden de reizen goedkoper worden aangeboden. Ook de wisselkoers van de dollar heeft gezorgd voor een dalende omzet aangezien veel reizen die buiten Europa worden geboekt, afgerekend worden in dollars. In het afgelopen kwartaal was de euro iets meer waard ten opzichte van de dollar dan een jaar eerder.

Luchthavens laagste groeicijfer in 5,5 jaar

De omzet bij de dienstverlening voor de luchtvaart, waaronder de luchthavens, is in het tweede kwartaal gestegen ruim een half procent. In de afgelopen vijfenhalf jaar is de omzetgroei niet lager geweest dan 1 procent. 

Tarieven luchthavens ook gedaald

Op de luchthavens nam het aantal afgehandelde passagiers toe met ruim 6 procent en het aantal vluchten met meer dan 4 procent. Dat de omzet niet is meegestegen komt doordat de tarieven die de luchthavens voor de diensten vragen, zijn verlaagd.

Categorie:
Provincie: