maandag, 14. november 2016 - 12:06 Update: 14-11-2016 12:46

Door Trump goedkopere euro en hogere beurzen

Door Trump goedkopere euro en hogere beurzen
Foto: Archief FBF.nl
Hilversum

Ondanks alle commotie rondom Donald Trump en ook tegen alle verwachtingen in stijgen de koersen op de financiële markten.

De koers van de Amerikaanse dollar loopt op, evenals de obligatierente. Daarnaast zakte de euro maandag naar 1,0729 dollar: de laagste koers in bijna 1 jaar. Zo'n goedkope euro is erg gunstig voor de export naar de Verenigde Staten en voor bedrijven die een deel van hun omzet in dollars of uit de VS halen, zoals Ahold Delhaize, Philips en Shell. Dit meldt de NOS maandag.

Na de eerste schrik over de verkiezingsoverwinning van Trump zijn de aandelenbeurzen na een wisselvallige vrijdag hoger van start gegaan. De koers van de dollar laat het Trump-effect goed zien. Tijdens de verkiezingscampagnes steeg de dollar steeds als Cllinton in de peilingen klom en ging de koers omlaag als de kansen van Trump stegen. Men dacht dat de economie onder Clinton het beter zou doen en zich voorspelbaarder zou ontwikkelen dan onder Trump. Maar nu Trump is gekozen, blijkt dat juist een boost voor de dollar te zijn.

De obligatierente is extreem laag door het beleid van centrale banken. De Fed en de ECB hebben de rente op nul gezet en de geldpersen op volle toeren laten draaien. De hogere rente op de schuldmarkten maakt staatsschuld weer wat duurder, maar het duwt ook de rente voor leningen en kredieten omhoog. Vorige week werden voor het eerst in jaren al de eerste hypotheekrentes verhoogd, zo schrijft de omroep.

De hogere aandelenkoersen en de stijgende rente zijn ook prettig voor hun dekkingsgraden van de pensioenfondsen. Hierdoor neemt de noodzaak van maatregelen, zoals het korten van de pensioenen, af. De lagere obligatiekoersen leiden er echter wel toe dat de beleggingen minder waard zijn. In december beslissen de pensioenfondsen over maatregelen.

Lees alles over:
Categorie: