vrijdag, 18. november 2016 - 18:11 Update: 19-11-2016 17:20

VNO-NCW: rust op de arbeidsmarkt door uitstel Wet DBA tot 2018

Wet DBA tot 2018 in de ijskast
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De wet DBA zal tot 2018 niet worden gehandhaafd. 'Dit besluit van staatssecretaris Wiebes van Financiën en het kabinet is een belangrijke stap voor ondernemers', zo meldt werkgeversorganisatie VNO-NCW vrijdagmiddag.

Onder zelfstandigen en opdrachtgevers was erg veel onzekerheid ontstaan. Die situatie was niet langer houdbaar volgens VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO-ZZP.

Brengt rust op arbeidsmarkt

De ondernemingsorganisaties hebben gepleit voor het in de ijskast zetten van de wet en zijn blij met deze stap van de staatssecretaris en het kabinet. Dit gaat de rust brengen op de arbeidsmarkt die nodig is nu de economie weer aantrekt, aldus VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO-ZZP. Zo kunnen zzp'ers weer ondernemen. En kunnen opdrachtgevers met een gerust hart zelfstandigen contracteren.

Verouderde criteria op de schop

Winst is ook dat het kabinet enkele verouderde criteria uit het arbeidsovereenkomstrecht, dat al sinds 1907 bestaat, op de schop neemt. Daar waren de ondernemingsorganisaties al lange tijd warm voorstander van. Dit zal gebeuren in nauwe samenwerking met de sociale partners.

Kansen voor iedereen op arbeidsmarkt

Ondertussen gaan de sociale partners in de SER ook breder aan de slag. Dit om tot een situatie van volledige werkgelegenheid en kansen voor iedereen op de arbeidsmarkt te komen. Of je nu zelfstandige, freelancer of in loondienst bent. Dit mag volgens VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO-ZZP niet worden gehinderd door verouderde wetgeving en contractvormen.

Categorie:
Provincie: