woensdag, 7. december 2016 - 11:13 Update: 07-12-2016 11:53

'Nederland speelt belangrijke rol bij internationale belastingontwijking'

'Nederland speelt belangrijke rol bij internationale belastingontwijking'
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Als het om internationale belastingontwijking gaat, blijkt Nederland een van de belangrijkste landen van Europa te zijn.

Nederland sluit nog steeds veel geheime belastingdeals met multinationals. Dit schrijft het Algemeen Dagblad op basis van een nieuw Europees rapport waaraan de Nederlandse onderzoeksstichting SOMO heeft meegewerkt.

In Europa neemt het aantal geheime belastingafspraken nog steeds toe, aldus de onderzoekers. Nederland sloot in 2015 236 deals en staat daarmee op de derde plek. Alleen België en Luxemburg sloten er meer af. Het is niet duidelijk of met al die afspraken ook echt belasting wordt ontweken, zo schrijft de krant. 'Het kunnen ook 'legitieme' deals betreffen die het voor de bedrijven helder maken hoeveel belasting ze moeten betalen'.

Jasper van Teffelen van SOMO zegt in de krant over de Nederlandse aanpak van belastingontwijking: 'Ten opzichte van vorig jaar zijn er door de Europese Unie, onder Nederlands voorzitterschap, wel stappen in de goede richting gezet om belastingontwijking te bestrijden, maar Nederland heeft in eigen land bitter weinig gedaan om zijn rol als facilitator van belastingontwijking aan te pakken.' Nederland is ook niet bereid eigen belangrijke zaken als de deelnemingskorting aan te pakken.