woensdag, 28. juni 2017 - 16:16 Update: 28-06-2017 16:24

FNV en CNV zeer teleurgesteld over rol van Rotterdam bij ontslagen Magis010

FNV en CNV zeer teleurgesteld over rol van Rotterdam bij ontslagen Magis010
Foto: Archief FBF.nl
Rotterdam

Vakbonden FNV en CNV hebben in een brief hun ongenoegen uitgesproken over de rol van de gemeente Rotterdam bij de ontslagen bij Magis010.

Door de opzegging van het contract met Magis010, een organisatie die mensen met een arbeidshandicap naar en met werk begeleidt, verliezen ruim 300 medewerkers hun baan bij Magis010 per 1 januari 2018. Het betreft ongeveer 230 sw-medewerkers (sociale werkvoorziening) met een arbeidshandicap en circa 80 medewerkers die belangrijk zijn geweest voor de bedrijfsvoering. Voor deze laatste groep wordt een ontslagaanvraag ingediend bij het UWV. De gemeente is van plan de sw-medewerkers te herplaatsen.

Herplaatsen sw-medewerkers

Mariska Exalto, FNV-bestuurder voor de Sociale Werkvoorziening (sw): ‘De medewerkers zijn ongerust en erg onzeker over hun toekomst. Het is niet duidelijk of deze mensen op 1 januari 2018 een passende baan hebben. Het getuigt niet van sociaal beleid dat de wethouders tot nu toe niet eens met de vakbonden willen praten. Terwijl het zo’n belangrijk onderwerp is: werk voor honderden medewerkers.’

De gemeente Rotterdam wil de 230 sw-medewerkers met een arbeidsbeperking herplaatsen binnen de gemeente. Daarom achten de heren Struijvenberg (wethouder Werkgelegenheid en Economie) en Roozen (concerndirecteur Werk en Inkomen) een gesprek met de vakbonden niet nodig, ondanks herhaaldelijke verzoeken van de vakbonden.

De gemeente heeft de verantwoordelijkheid om de 230 sw-medewerkers een nieuwe werkplek aan te bieden. Maar het is nog onduidelijk welk werk ze gaan uitvoeren vanaf januari en onder welke omstandigheden. Exalto: ‘De locaties waar de gemeente Rotterdam beschut werk aanbiedt, zijn vol. Sommige medewerkers hebben behoefte aan een prikkelarme werkomgeving. FNV en CNV zijn bang dat de gemeente het niet redt om binnen zes maanden een passende werkplek te realiseren voor deze grote groep mensen. We vrezen dat ze thuis komen te zitten.’

Ontslag 80 medewerkers

De ruim 80 medewerkers waar ontslag voor wordt aangevraagd vallen niet binnen de groep van medewerkers met een arbeidshandicap. Exalto: ‘Deze mensen zijn belangrijk geweest voor de bedrijfsvoering van Magis010. Wij vinden het onbegrijpelijk dat de gemeente niet de verantwoordelijkheid voelt om met ons over deze mensen in gesprek te gaan.’

‘Geen besluiten’

FNV en CNV hebben de afgelopen maanden steeds aangedrongen bij de gemeente op openheid over de stand van zaken rond Magis010. Steeds was de mededeling dat ‘er nog geen besluiten waren genomen’ over het contract met Magis010. Pas via de ontslagaanvraag van de ruim 80 medewerkers hebben de vakbonden vernomen dat de samenwerking per 1 januari 2018 met Magis010 is opgezegd.

Ook tijdens de commissievergadering van vanochtend (woensdag 28 juni) bleek dat de wethouder het nog steeds niet noodzakelijk vindt om met de vakbonden te praten. Het FNV en CNV roepen de wethouder op om alsnog met hen in gesprek te gaan over de toekomst van deze mensen.

Categorie:
Provincie: