donderdag, 6. juli 2017 - 8:35

'Fors meer huizen verkocht door toenemende schaarst'

Fors meer huizen verkocht door toenemende schaarst
Foto: fbf
Amsterdam

Het aantal woningverkopen komt dit jaar fors hoger uit dan aanvankelijk werd gedacht. Het Economisch Bureau van ABN AMRO verwacht ten opzichte van 2016 een toename van het aantal transacties met 15 procent, zo staat in de nieuwe Woningmarktmonitor.

Eerder gingen de economen uit van een stijging van 5 procent. Ook de woningprijzen stijgen in 2017 meer dan eerder voorspeld. Het Economisch Bureau verwacht een toename van 7 procent in plaats van de voorheen gedachte 5 procent. Het gemiddelde prijspeil van woningen komt daarmee in de buurt van de piek in 2008.
 
Het Economisch Bureau van ABN AMRO stelt ook deels de verwachtingen voor 2018 bij. De economen denken dat de prijzen volgend jaar met 5 procent stijgen. Tot op heden ging het Economisch Bureau uit van een lichtere toename (3 procent). De economen houden vast aan een afname van het aantal woningverkopen in 2018 ten opzichte van dit jaar. ABN AMRO gaat uit van een daling van 5 procent.

Schaarste

De gemiddelde vraagprijs voor een woning is momenteel 331.000 euro. Dat is 7,6 procent hoger dan een jaar geleden. Een belangrijke reden voor deze forse stijging is de toenemende schaarste. Hoewel de bouw weer aantrekt, blijft het aantal opgeleverde woningen achter bij de groei van het aantal huishoudens. Daar komt voorlopig waarschijnlijk geen eind aan. Ook blijft de hypotheekrente laag. De bank verwacht dat deze in de loop van 2017 stijgt, maar dat gaat minder hard zijn dan we eerder meenden. 

Categorie:
Provincie: