woensdag, 19. juli 2017 - 8:11 Update: 19-07-2017 8:16

Toenemende vakantiedrukte op Europese wegen

Toenemende vakantiedrukte op Europese wegen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Vakantiegangers op weg naar hun bestemming in Europa krijgen komend weekend te maken met veel oponthoud.

Vooral in Duitsland verwacht de ANWB grote verkeersproblemen. Niet alleen het drukke vakantieverkeer maar ook de vele wegwerkzaamheden veroorzaken daar lange files. In ons land sluiten vrijdag de scholen in de regio Noord als laatste hun deuren. Bovendien beginnen de bouwvakanties in de regio Midden. Meer dan een miljoen Nederlanders gaan op vakantie.

In Nederland verwacht de ANWB vrijdagmiddag veel vakantieverkeer. Op de wegen rond Nijmegen staan files vanwege de intocht van de Vierdaagse. Mensen die vrijdagavond naar hun vakantiebestemming vertrekken moeten rekening houden met wegafsluitingen door werkzaamheden. Rijkswaterstaat sluit vrijdag om 20.00 uur de A28 Utrecht-Amersfoort in beide richtingen af en de A29 gaat dan dicht van Rotterdam richting Bergen op Zoom. Beide wegen zijn pas maandagochtend weer open.

Duitsland maakt zich op voor een van de drukste weekenden van het jaar. De miljoenen vakantiegangers krijgen te maken met veel wegwerkzaamheden en urenlang oponthoud. De grootste knelpunten in het noorden zijn de A1 en A7 bij Hamburg en de wegen naar de kust. Richting het zuiden loopt het volgens de ANWB zaterdag volledig vast rond Karlsruhe en Stuttgart, tussen Frankfurt en Neurenberg en bij München (A3,A5, A8, A9, A99).

In Zwitserland staan het hele weekend files in beide richtingen bij de Sint Gotthardtunnel op de A2 Bazel-Chiasso. De wachttijd kan oplopen tot wel twee uur. Ook de werkzaamheden tussen Lugano en de Italiaanse grens veroorzaken vertraging.

In Oostenrijk is er veel vertraging op de routes naar Kroatië en Slovenië via de A10 Salzburg – Villach en de A11 bij de Karawankentunnel. In Italië verwacht de ANWB de langste files op de A22 Brennerpas-Verona, A4 Verona-Venetië-Trieste en de A14 Bologna-Rimini.

De belangrijkste knelpunten in Frankrijk zijn de routes naar het zuiden, zoals de

A7/A9 Lyon – Spanje, tussen Lyon en Orange, bij Montpellier en Narbonne, de

A10/A63 Parijs – Spanje bij Orléans, Tours en Bordeaux en de A71/A75 Vierzon – Béziers, bij Clermont-Ferrand. Zaterdag tussen 09.00 en 17.00 uur is de piek, dan zijn er de meeste en langste vakantiefiles. In het centrum van Parijs is het zondag erg druk vanwege de finish van de Tour de France. Er worden daarvoor geen snelwegen afgesloten.

Kijk op www.anwb.nl/verkeer/buitenland voor meer informatie of volg de buitenlandse verkeersinformatie via het twitteraccount @ANWBeuropa en de ANWB Vakantiehulp app.