woensdag, 25. oktober 2017 - 8:03 Update: 25-10-2017 8:07

Aantal kleine taxibedrijven blijft groeien

Aantal kleine taxibedrijven blijft groeien
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Het aantal taxibedrijven is in de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld. Het grootste deel van de groei vond de afgelopen twee jaar plaats.

De stijging kwam volledig voor rekening van taxibedrijven met één werkzame persoon. Met name in Amsterdam ging het aantal taxibedrijven hard omhoog. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Op 1 oktober 2017 waren er 8 945 taxibedrijven in Nederland, tien jaar eerder nog 4 700. Vooral de laatste twee jaar groeit het aantal taxibedrijven hard: in 2017 ligt het aantal taxibedrijven 55 procent hoger dan in 2015.

Ongeveer 83 procent van de taxibedrijven telt in 2017 één werkzame persoon. In 2007 gold dat nog voor 63 procent van de bedrijven. Taxichauffeurs kunnen de laatste jaren werken via online diensten die chauffeurs en reizigers via een app met elkaar in contact brengen. Bovendien is op 1 januari 2016 de taxiwet gewijzigd, waardoor het eenvoudiger is geworden om taxiondernemer te worden.

Veel taxi’s rond Amsterdam en Schiphol

In alle grootste taxigemeenten in Nederland groeide het aantal taxibedrijven. De grootste procentuele toename was in Haarlem, waar het aantal bedrijven bijna vervijfvoudigde, van 25 naar 115 bedrijven. In Purmerend en Haarlemmermeer was de groei met ongeveer 20 procent in tien jaar tijd relatief laag. Maar liefst zes op de tien grootste taxigemeenten liggen in de buurt van Amsterdam of Schiphol.

Ruim een derde van de groei van het aantal taxibedrijven in ons land komt door de toename van het aantal taxibedrijven in de hoofdstad. Bijna een op de drie Nederlandse taxibedrijven is er gevestigd. Amsterdam heeft tegenwoordig bijna vijf keer zoveel taxibedrijven als de tweede taxistad Rotterdam.

Een taxibedrijf kan meerdere vestigingen hebben. Vooral in Amsterdam kwamen er de laatste jaren veel taxibedrijven bij. Op 1 januari 2007 telde Amsterdam 1 325 taxibedrijven. In 2015 waren dat er 1 630 en  2 490 in 2017. Bij 85 procent van de Amsterdamse taxibedrijven werkt één persoon.

Aandeel kleine bedrijven neemt toe

In alle vijf de gemeenten met de meeste taxivestigingen is het aandeel kleine taxibedrijven toegenomen. De verschuiving van (middel)grote naar kleine taxibedrijven was het grootst in Den Haag en Utrecht. Amsterdam heeft met 85 het hoogste percentage taxibedrijven met één werkzame persoon.

Rotterdam heeft van deze gemeenten de meeste taxibedrijven met minstens 10 werkzame personen (5 procent), gevolgd door Utrecht (4 procent). Bij 1 procent van de Amsterdamse taxibedrijven werken 10 of meer personen.