dinsdag, 15. mei 2018 - 13:44

Bbp groeit met 0,5 procent in eerste kwartaal 2018

Bbp groeit met 0,5 procent in eerste kwartaal 2018
Foto: Archief EHF
Den Haag

Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, is het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal van 2018 met 0,5 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. De groei is te danken aan de consumptie van huishoudens en de investeringen in vaste activa. Het bbp steeg wat minder sterk dan in het vierde kwartaal van 2017 , toen de groei uitkwam op 0,7 procent.

Bbp groeit met 2,8 procent ten opzichte van het eerste kwartaal 2017

Volgens de eerste berekening was het bbp 2,8 procent groter dan in het eerste kwartaal van 2017. De groei was te danken aan de binnenlandse bestedingen: de consumptie en de investeringen in vaste activa groeiden aanzienlijk. Ook de export groeide, maar de import groeide nog meer. Het exportsaldo droeg daardoor voor het eerst in ruim twee jaar negatief bij aan de groei. 

Het eerste kwartaal van 2018 telde een werkdag minder dan het eerste kwartaal van 2017. Hiervoor gecorrigeerd bedraagt de groei van het bbp 3,0 procent.

Meer besteed door consumenten

Consumenten hebben in het eerste kwartaal ruim 3 procent meer besteed dan in het eerste kwartaal van 2017. Dat is de grootste groei in ruim 17 jaar. Consumenten geven al 16 kwartalen op rij meer uit dan een jaar eerder. 

In het eerste kwartaal gaven ze vooral meer uit aan auto’s, elektrische apparaten, kleding en inrichting van een woning. Ook hebben consumenten meer gas verbruikt. Het eerste kwartaal van 2018 was gemiddeld genomen kouder dan het eerste kwartaal van 2017. Verder gaven consumenten opnieuw meer uit aan diensten, zoals horeca. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

De consumptiegroei is in lijn met het aantrekken van de werkgelegenheid, waarover het CBS vandaag ook bericht, de daling van de werkloosheid en het verdere herstel op de woningmarkt. Verder ligt het consumentenvertrouwen al sinds eind 2016 op een hoog niveau.

Meer geïnvesteerd in woningen en personenauto’s

De investeringen in vaste activa lagen ruim 6 procent hoger dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal zijn opnieuw vooral de investeringen in woningen en vervoermiddelen gegroeid. Daarnaast hebben bedrijven ook meer geïnvesteerd in machines. Het producentenvertrouwen bereikte in februari 2018 het hoogste niveau ooit.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):