vrijdag, 11. september 2020 - 8:33

Export krimpt met bijna 1 procent in juli

Zeehaven
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Het volume van de goederenexport was in juli 0,6 procent kleiner dan in juli 2019, meldt het CBS. De daling is kleiner dan in de voorgaande 4 maanden. In juli kromp vooral de export van metaal- en chemische producten. De export van machines en apparaten groeide het hardst. Het volume van de import was in juli 4,1 procent kleiner dan een jaar eerder.

Omstandigheden voor export in september minder ongunstig dan in juli
Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in september minder ongunstig dan in juli. Dat komt vooral doordat de krimp van de Duitse industriële productie kleiner was. Verder was het vertrouwen van Duitse en Europese industriële ondernemers opnieuw minder negatief. Dat gold ook voor het oordeel over de buitenlandse orderpositie van de Nederlandse en Europese ondernemers in de industrie.

De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export. Over de export van diensten rapporteert het CBS niet maandelijks. Informatie over de totale export publiceert het CBS op kwartaal- en jaarbasis. De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):