woensdag, 24. mei 2017 - 17:00 Update: 25-05-2017 13:34

Levens redden met licht

LEIDEN (EZPress) - Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de kans op een veilige ontsnapping tijdens noodsituaties wordt verdubbeld wanneer knipperende lichten de kortste vluchtweg aanduiden. Binnen de testgroep herkende 77% de knipperende aanduiding als veilige haven.

De standaard vluchtroutemarkering is het welbekende groene uit-bordje aan plafonds. Maar hierbij is geen rekening gehouden met het feit dat rook (meestal) eerst stijgt en vervolgens met een neerwaartse beweging de ruimte vult. Bij rook en brand is dus al vaak heel snel het groene bordje niet meer te zien.

LightSaver en Lightsaver Pro zijn speciaal ontworpen om de route en de volledige nooduitgang te markeren en bieden twee belangrijke verbeteringen ten opzichte van de standaardsignalering:
- een knipperend licht en
- signalering die deels langs de vloer loopt

LightSaver en Lightsaver Pro zijn wereldwijd gepatenteerde systemen en worden erkend door onafhankelijke veiligheidsorganisaties als TÜV Rheinland en Intertek.

De werking van de Lightsaver is zeer eenvoudig; bij aanwezigheid van rook slaat de geïnstalleerde rookmelder alarm, met de welbekende doordringende hoge tonen. De LightSaver heeft een microfoon, die constant luistert of er een rookalarm afgaat. Zodra dit het geval is wordt de LightSaver geactiveerd: het lichtsnoer geeft een helder blauw knipperend licht. Dit lichtsnoer is aangebracht rond het kozijn van een vluchtdeur of langs een trap. In het donker of een rokerige ruimte zijn deze dan ‘blindelings’ te vinden. Toepasbaar in huis en in alle gebouwen waar standaard rookmelders geïnstalleerd zijn.

De Lightsaver Pro is speciaal voor gebouwen met een (eigen) brandmeldinstallatie, zoals grotere kantoren, verzorgingshuizen, ziekenhuizen, hotels etc. Het systeem wordt geactiveerd door een koppeling aan de bestaande brandmeldinstallatie. Ook aansturing met behulp van handmelders of een extern signaal behoren tot de mogelijkheden. Het gaat in de meeste gevallen om maatwerk dat wij in overleg met de klant leveren.

//Einde bericht

Bron: Hart voor de Zaak

Dit is een origineel persbericht EZPress News Distribution BV www.ezpress.eu