zaterdag, 2. april 2016 - 11:41 Update: 05-04-2016 17:44

'Rauw vlees en botten niet goed voor huisdieren'

'Rauw, glutenvrij of vega-voeding gevaarlijk voor huisdieren'
Foto: SXC
Amsterdam

Dieren kunnen ernstig ziek worden door de voeding die ze van hun baasje krijgen. Dierenartsen maken zich zorgen over de trend om huisdieren 'natuurlijk' voedsel te geven, zoals rauw vlees en botten. Dit schrijft de Volkskrant zaterdag.

Rauw vlees en botten

Steeds vaker laten mensen voeding uit de dierenzaak staan en geven ze hun huisdier een zelf samengesteld dieet van rauw vlees en botten. Ze denken dat natuurlijke voeding beter is dan commercieel diervoer.

Tjerk Bosje, specialist interne geneeskunde der gezelschapsdieren in Amsterdam, in de krant: 'Er ontstaat regelmatig een welles-nietesdiscussie in de spreekkamer waarbij de bloeddruk van beide kanten hoog oploopt.

'Topje ijsberg'

Mensen gaan mee in de voedingshypes vanuit de allerbeste bedoelingen. Maar wij kennen de gevaren: darmklachten, vergroeiingen en botbreuken. Ik vrees dat we in de kliniek het topje van de ijsberg zien.'

Bosje: 'Ook maken we het weleens mee dat botresten obstipatie veroorzaken. We moeten de darm dan leegspoelen onder narcose.' Het is nog erger als een bot de slokdarm afsluit. Bosje:'Soms is er zoveel schade aangericht dat we deze dieren niet meer kunnen helpen en we het dier alleen nog maar kunnen laten inslapen.'

Categorie:
Provincie: