maandag, 11. april 2016 - 20:39 Update: 12-04-2016 8:56

(Oud)directeuren van Alliade Zorggroep graaide er op los

(Ex)directeuren van Alliade Zorggroep graaide er op los
Foto: Archief EHF
Leeuwarden

Twee (ex)directeuren van Alliade Zorggroep (Friesland) hebben via hun eigen bedrijfjes miljoenen verdiend ten koste van ontslagen werknemers in de zorg. Dit maakte RTL Nieuws vanavond bekend.

‘Dit is ongelofelijk.’, aldus Riek van Kampen van FNV Zorg & Welzijn: ‘Binnen de zorg verliezen mensen massaal hun baan en zorgbehoevende mensen missen hun broodnodig zorg. En dan op deze manier geld verdienen over de rug van hardwerkende zorgmedewerkers en hun zorgbehoevende cliënten…’

Vele medewerkers van de Alliade Zorggroep hebben hun baan verloren en daarmee verloren hun cliënten hun vertrouwde zorgmedewerkers. Deze hulpbehoevende cliënten gingen op zoek naar een alternatief en kwamen zo onder meer uit bij de bedrijven van de twee (ex)directeuren. Op deze manier werden door hen miljoenen verdiend.

Toezichthouders

Van Kampen vindt ook dat de toezichthouders van Alliada Zorggroep niet helemaal vrijuit gaan: ‘Hier was ook een rol weggelegd voor de toezichthouders. Zij hadden moeten optreden tegen deze gang van zaken. Dit hebben zij niet gedaan en daardoor kon deze rare constructie ontstaan. Dit soort constructies, waar in ieder geval een zweem van belangenverstrengeling omheen hangt, moeten in de toekomst verdwijnen.’

Onderzoek

De beide (ex)directeuren zeggen zelf dat er niets mis is met hun handelen. ‘De FNV wil alle feiten boven tafel hebben. Het is goed dat Alliade zelf een externe onderzoek wil laten doen, maar de FNV biedt bij deze aan om dat onderzoek voor hen te doen, zo wordt de onafhankelijkheid gegarandeerd.’, sluit Van Kampen af.