maandag, 30. november 2015 - 10:05 Update: 30-11-2015 14:55

Nieuw op te richten beveiligingsfonds voor 'bedreigde' evenementen

Kabinet wil geld uittrekken voor beveiliging 'omstreden' evenementen
Foto: Archief EHF
Den Haag

In de Tweede Kamer wordt maandag gesproken over de cultuurbegroting van minister Bussemaker. De regerigspartijen VVD en PVdA willen in totaal 13,5 miljoen euro besteden aan culturele evenementen.

Kosten beveiliging

Ook willen de partijen organisatoren van omstreden tentoonstellingen, lezingen en debatten financieel ondersteunen. Ze willen voorkomen dat evenementen niet doorgaan, omdat de organisatoren bang zijn voor bedreiging of opzien tegen de hoge kosten van de beveiliging. De regeringspartijen willen hiervoor 1 miljoen euro uittrekken. Het initiatief hiervoor komt van de Tweede Kamerlden Jaques Monasch (PvdA) en Michiel van Veen (VVD). Het op te richten fonds moet het vrije woord en de vrijheid van expressie beschermen. Dit schrijft de Volkskrant maandag.

Lezing Deense cartoonist

Als voorbeeld wordt een lezing van de omstreden Deense cartoonist Kurt Westergaard genoemd, die in mei van dit jaar een lezing zou geven in de Balie. Die lezing kon alleen doorgaan dankzij extreem zware beveiliging. Zodra de vrijheid van meningsuiting in gevaar komt, moeten instellingen aanspraak moeten kunnen maken op het beveiligingsfonds, aldus Van Veen.

Categorie:
Provincie: