woensdag, 2. december 2015 - 10:14 Update: 02-12-2015 12:15

Politie vindt enorme gevaarlijke hoeveelheid vuurwerk op slaapkamers

Politie vindt vuurwerk op slaapkamers
Foto: Politie Gelderland
Geldermalsen

Ondanks alle waarschuwingen blijven mensen illegaal vuurwerk opslaan in huizen, zo bleek dinsdagavond in Geldermalsen en Zuilinchem. De politie waarschuwt regelmatig tegen illegaal vuurwerk omdat het erg gevaarlijk is. Het is niet alleen onbetrouwbaar bij het afsteken, maar juist ook de opslag kan veel gevaar opleveren. Als vuurwerk op een slaapkamer ontploft, kunnen de gevolgen voor de bewoners van het huis niet te overzien zijn, ook buren kunnen gevaar lopen.

Dinsdagavond heeft te politie op twee plaatsen vuurwerk gevonden op slaapkamers. Dankzij een anonieme tip via Meld Misdaad Anoniem stuitten agenten op een partij van naar schatting 300 kilo vuurwerk in Geldermalsen. Het gaat vooral om illegaal vuurwerk, waaronder nitraten en mortieren. Een 24-jarige man die op het adres woont is aangehouden.

In Zuilinchem kwam uit een politieonderzoek naar voren dat een 19-jarige jongeman thuis illegaal vuurwerk had liggen. Toen agenten aan de deur kwamen ontdekten ze al snel dat het vuurwerk op de slaapkamer van de verdachte lag. In totaal lag er ongeveer 40 kilo vuurwerk, waaronder bijna 1000 nitraten. De 19-jarige verdachte is aangehouden

Opslag aan strenge regels gebonden

Legale vuurwerkhandelaren moet aan strenge eisen voldoen voor de opslag van vuurwerk. Ze moeten flinke investeringen doen om te zorgen dat omwonenden geen gevaar lopen als er iets mis gaat. Dat laat meteen zien waarom de opslag van illegaal vuurwerk zo gevaarlijk is: als een partij vuurwerk in een huis ontploft zijn de gevolgen niet te overzien. De bewoners, omwonenden en ook hulpverleners lopen dan gevaar.

Hebt u aanwijzingen dat er ergens illegaal vuurwerk ligt opgeslagen? Bel de politie om uw informatie te delen

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: